Useita venäläisurheilijoiden epäiltyjä dopingtapauksia Sotshin vuoden 2014 paralympialaisista on yhä selvittämättä. Monia paralympiavoittajiakin käsittävissä epäilyissä on kyse samasta trimetatsidiini-aineesta kuin 15-vuotiaalla taitoluistelija Kamila Valijevalla, kertoo saksalainen ARD:n alainen Sportschau-lehti.
Venäjän dopingohjelmaa perusteellisesti selvittäneen Richard McLarenin raportissa tuotiin esiin johtopäätös, että 21 paralympiamitalin joukossa kuuden voittajan virtsanäytteitä oli peukaloitu Sotshissa. Venäläisurheilijoiden likaisia virtsanäytteitä vaihdettiin puhtaisiin salaisessa laboratoriossa sekä Sotshin olympialaisissa että paralympialaisissa.
Epäiltyjen joukossa on Roman Petushkov, joka voitti kuusi kultaa Sotshin paralympialaisissa, kolme maasto- ja kolme ampumahiihdossa.
Venäjän paraurheilijoita ei informoitu muutoksesta?
Oleellisia taustoja tapaukseen liittyen on kertonut Venäjän dopingohjelman paljastanut Venäjän kansallisen antidopinglaboratorion entinen johtaja Grigori Rodtshenkov. Hän selvitti vuonna 2020 julkaistussa omaelämäkerrassaan, että "aloimme havaita lukuisia positiivisia tapauksia venäläisurheilijoiden joukossa… erityisesti löysimme trimetatsidiinia, yleistä stimulanttia, jota on laajasti käytetty itäblokin maissa".
Alun perin sydänsairauksiin kehitetty lääke trimetatsidiini lisättiin Maailman antidopingtoimisto Wadan kiellettyjen aineiden listalle vuoden 2014 alussa, ja Rodtshenkon mukaan näytti siltä, ettei Venäjän paralympialaisiin osallistuneita urheilijoita ollut informoitu muutoksesta.
Trimetatsidiini tuotti positiivisen dopingtuloksen viime helmikuussa Pekingin taitoluistelussa kilpailleelle 15-vuotiaalle venäläiselle taitoluistelijalle Kamila Valijevalle.
5:10
IPC: Avoimia venäläisurheilijoiden tapauksia
Kansainvälinen paralympiakomitea IPC reagoi dopingskandaaliin Sotshin talvikisojen jälkeen yhtäältä voimakkaasti ja esti venäläisurheilijoiden osallistumisen Rion kesäparalympialaisiin 2016. IPC ei ole kuitenkaan ottanut syyniin yksittäisiä urheilijoita eikä ketään urheilijaa ole erikseen rangaistu.
IPC vastasi ARD:lle, että sillä "on yhä joitain avoimia tapauksia venäläisiä urheilijoita koskien". IPC lisäsi, että "kun ne ovat avoimia ja hyvin monimutkaisia tapauksia, emme voi paljastaa urheilijoiden henkilöllisyyksiä".
IPC:n haluttomuuden syynä CAS:n päätös?
Grigori Rodtshenkov uskoo, että IPC:n haluttomuuteen tutkia tapauksia vaikuttaa urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen (CAS) vuonna 2018 tekemä päätös. CAS sai tuolloin käsiteltyä 39 venäläisurheilijan valitukset kansainvälisen olympiakomitean langettamista elinikäisistä olympiakilpailukielloista. 28 venäläisurheilijan valitus hyväksyttiin.
Rodtshenkovin mukaan IPC on "pelännyt ja ollut haluton suorittamaan vakavia tutkimuksia, määräämään kunnollisia rangaistuksia ja tekemään ankaraa mitalien uudelleenjakoa ja lopulta taistelemaan CAS:ssä".
– Se on estänyt IPC:tä tekemästä laaja-alaista tutkimusta, Rodtshenkov sanoi ARD:lle.
Ukrainalle napsuisi kultamitaleja
Jos kuusi voittajaa Sotshin paralympialaisista hylättäisiin, Venäjän hyökkäyssodan kohteena olevan Ukrainan potti kirkastuisi kuudella kultamitalilla.
Ukrainalaiset urheilijat kävivät kyseisissä kisoissa venäläisten kanssa kovaa kamppailua useista kultamitaleista. Venäjän ja Ukrainan urheilijat olivat jakamassa palkintokoroketta peräti 22 erillisessä maastohiihto- ja ampumahiihtokilpailussa.
Venäläisiä urheilijoita ei ole kilpailemassa parhaillaan käynnissä olevissa Pekingin paralympialaisissa, kun IPC eväsi venäläisiltä ja valkovenäläisiltä urheilijoilta osallistumisoikeuden viime hetkellä Ukrainan sodan jäljiltä.
– IPC:n haluttomuus kieltää Venäjää osallistumasta paralympialaisista tällä viikolla oli selvä osoitus venäläisten ja KOK:n vallasta paralympialiikkeessä, sanoi Global Athlete -urheilujärjestön johtaja Rob Koehler.
– Voisi miettiä, ovatko nämä samat syyt siihen, miksi Sotshin vuoden 2014 paralympialaisten dopingtapauksia ei ole tutkittu tarmokkaasti, hän lisäsi.