Helsinkiläinen Venla Anttila rakastui vuokraamaansa taideteokseen ja halusi jakaa taiteen iloa muille ihmisille. Loppukesästä hän sai yllättävän viestin teoksen maalanneen taiteilijan tyttäreltä.
Venla Anttila, 26, oli aina haaveillut taiteen keräämisestä. Viime talvena hän käveli äitinsä kanssa Helsingin Taidelainaamoon, josta voi vuokrata kotiinsa tai muihin tiloihin suomalaisia taideteoksia kuukausimaksua vastaan.
Tuhansien teosten joukosta erityisesti yksi tarttui hänen silmiinsä.
– En osaa selittää mikä, mutta jokin intuitio siinä oli välittömästi, että tämä on se minun teokseni, Anttila kuvailee.
Anttila kiikutti kotiin Pirkko Salminen-Kilpelän teoksen Puistopäivä. Se sai kunniapaikan Anttilan olohuoneen seinältä.
Hän oli niin innoissaan teoksen hankkimisesta, että puolen vuoden ajan esitteli sitä jokaiselle ystävälleen, joka tuli käymään hänen luonaan. Lisäksi hän esitteli sitä Instagram-tilillään.
– Kiertelin taidelainaamossa, ja kun tämä osui kohdalleni, oli se rakkautta ensisilmäyksellä. Tykkään, kuinka tässä maalauksessa on naiivi ja pirteä, mutta samalla totinen ja hämmentävä tunnelma. Ketä nämä tyypit ovat? Minne ne ovat matkalla? Miten siveltimen jälki voikin olla noin eläviä?
– Ennustan, että tulen vielä viettämään monta hetkeä fiilistellen tätä taulua, Anttila kirjoitti julkaisuun.
Vielä julkaisun loppuun hän kirjoitti taiteilijan nimen.
Taiteilijan tytär laittoi viestin
Noin kuukausi sitten Anttilan Instagram-tilin postilaatikkoon ilmestyi yksityisviesti. Se oli taiteilijan tyttäreltä Kanerva Kilpelältä.
Kilpelä oli aamulla hakenut äitinsä nimeä hakukoneesta, ja kuvahaulla oli tullut vastaan Anttilan julkaisu, jossa hän hehkuttaa tämän teosta. Se oli ollut iloinen yllätys, mutta Kilpelällä oli myös surullisia uutisia kerrottavanaan.
– Valitettavasti äitini nukkui pois kesäkuun alussa ja en näin saa välitettyä hänelle tätä tietoa, Kilpelä kirjoitti Anttilalle.
– Jos ymmärsin oikein, teos on sinulla vuokralla? Jos niin, toivoisin että haluaisit ottaa sen lahjoituksena vastaan, koska tiedän että äidilleni olisi merkinnyt todella paljon, että hänen teoksensa pääsevät niitä arvostaviin koteihin.
Lue myös: Somehaasteesta inspiroitunut Emilia, 24, maalasi takapuolensa ja istui taulupohjalle – sitten eteen tuli pikkuriikkinen ongelma: "Tuli sellainen fiilis, että voi ei"
Lahjoittaa teokset eteenpäin
Kilpelä oli hakenut äitinsä nimeä hakukoneesta, koska yritti löytää kuvia hänen teoksistaan.
Pirkko Salminen-Kilpelä oli käytännössä koko ikänsä tehnyt taidetta erilaisilla tekniikoilla. Kun hän menehtyi viime kesäkuussa haimasyöpään 86-vuotiaana, häneltä jäi satoja taideteoksia ilman kotia.
– Mietin tulevaisuutta ja miten saisin niitä teoksia hyvillä mielin eteenpäin, tytär kertoo.
Hän oli lahjoittamassa teoksia Helsingin Ensikotiyhdistykselle sekä Helsingin kaupungin lastensuojelun yksiköille, ja etsi hakukoneella esimerkkikuvia tarjolla olevista teoksista.
Silloin hän törmäsi Anttilan julkaisuun.
– Voi että, ihminen on näin innoissaan ja iloissaan äidin teoksesta, ajattelin. Ehdottomasti halusin antaa sen teoksen hänelle, Kilpelä kertoo.
Vuosikymmenten ura
Anttila ja Kilpelä alkoivat jutella Pirkon taiteesta ja elämästä. Anttilalle hänen työnsä ei ollut tuttua ennen kuin rakastui Puistopäivä-teokseen viime talvena.
Salminen-Kilpelä oli valmistunut Helsingin Taideteollisuusopistosta (nykyinen Aalto-yliopisto) vuonna 1956. Myöhemmin hän opiskeli kahteen otteeseen taidealoja Yhdysvalloissa sekä Helsingin Mainosgraafikkojen koulussa.
Lue myös: Suomalaisskeittarit lähettivät J. Karjalaiselle rakkauskirjeen – legendaarinen artisti vastasi ja nyt hänen perintönsä rullaa pitkin katuja
Hän työskenteli graafikkona mainostoimistoissa ja taittajana useissa aikakauslehdissä, kuten Me Naisissa ja Annassa. Siinä ohessa hän teki omaa taidettaan.
– Hän käsitteli elämää tekemällä taidetta, ja oli utelias eri tekniikoista, Kilpelä kuvailee äitiään.
Viimeisen näyttelynsä Pirkko Salminen-Kilpelä piti vielä viime syksynä.
”Olin jo aivan itku kurkussa”
Kilpelä pyysi Anttilaa katsomaan teoksia ateljeelle Helsingin Punavuoreen ja valitsemaan itselleen toisenkin taulun.
Hän kertoi Anttilalle, että vaikka teoksia oli jo lahjoitettu yhdistyksille, niitä jäi silti satoja ylimääräisiä. Pahimmillaan ne jouduttaisiin heittämään roskiin.
– Tässä kohtaa olin jo aivan itku kurkussa. Siitä minulle heräsi ajatus, että minullahan on sosiaalisessa mediassa yleisöä eli seuraajia, joille voisin kertoa tämän tarinan, Anttila sanoo.
Lue myös: Joskus Suomi voittaa Ruotsin pelkällä puheella – VIP-vieraita kuljettanut harvinainen taideauto saatiin Suomeen parhaan myyntipuheen voimin
Anttila ehdotti, että voisimme järjestää hyväntekeväisyysnäyttelyn ja -myyjäiset, jossa kaikki Salminen-Kilpelän työt voisivat saada uuden rakastavan kodin.
Kilpelän siunauksella Anttila aloitti järjestelyt. Hän puhui asiasta sosiaalisessa mediassa, ja pian alkoikin saada useita yhteydenottoja. Ihmiset tarjosivat näyttelytilaksi muun muassa taloyhtiöiden kellareita.
Hyvä kiertämään
Lopulta tilojaan tarjosi myös Teatteri Toivo, joka sijaitsee Paavalin kirkon vieressä Hermannissa.
– Tästä tulikin uusi kerros tarinaan, sillä Teatteri Toivoon oli vaikuttanut korona todella pahasti. Kaikki esitykset oli peruttu ja he olivat ahtaassa paikassa, Anttila kertoo.
Kaikki taidemyyjäisistä saadut varat lahjoitetaan Suomen Taideyhdistykselle nuorten taiteilijoiden tukemiseen. Lisäksi tapahtumaan voi ostaa vapaaehtoisen pääsylipun, jolla tuetaan Teatteri Toivoa.
– Yritämme tehdä hyvää kaikille näille taiteen aloille, Anttila kuvailee.
– Myös Pirkolle nuorten taiteilijoiden tukeminen oli tärkeää. Mielestäni tämä on juuri oikea tapa kunnioittaa hänen muistoaan ja kaikkea, mitä hän elämässään teki.
Toivoa taiteelle – Pirkko Salminen-Kilpelä -hyväntekeväisyystaidemyyjäiset 26. syyskuuta kello 11–16 Teatteri Toivossa, Helsingissä. Katso tästä tapahtuman sivut Facebookissa.