Tätä mieltä puolueet ovat itärajan kiinnipitämisestä.
Hallituspuolueet haluavat pitää itärajan nykyisellä tavalla suljettuna, kun taas vasemmistossa ja vihreissä on jo jonkin verran halua avata rajaa osittain, ilmenee Uutissuomalaisen kyselystä puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajille.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (SDP) erosi tänään hänen muun muassa luonnehdittuaan itärajan sulkua "ihmisoikeusloukkaukseksi".
Lue myös: Kimmo Kiljunen eroaa ulkoasiainvaliokunnan johdosta: "Minun täytyy tutkia itseäni ja elämää"
Kokoomus
Kokoomuksen Matias Marttinen toteaa Uutissuomalaiselle, että itärajan kiinnipitoa pitää jatkaa, niin kauan kuin uhka välineellistetyn maahantulon uudelleenkäynnistymisestä on olemassa
– Itärajan sulku perustuu viranomaisten tuottamaan ajantasaiseen uhka-arvioon. Viranomaisarvioiden mukaan käsillä on edelleen suuri riski sille, että välineellistetty maahantulo käynnistyy uudestaan, jos raja avataan, Marttinen vastaa.
Perussuomalaiset
Perussuomalaiset on samoilla linjoilla.
– Rajan avaaminen voi käynnistyä, jos Venäjä lopettaa uhan siirtolaisten työntämisestä Suomeen. Ei ole mitään tiettyä aikaa sululle. Kyse on siitä, mitä Venäjä tekee, Jani Mäkelä sanoo.
RKP ja kristillisdemokraatit
Myös RKP ja kristillisdemokraatit pitäisivät itärajan yhä suljettuna.
– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että kiinnipitoa pitää jatkaa, Otto Andersson (r.) vastaa.
– Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät suljettuina toistaiseksi, sanoo Peter Östman (kd.).
Keskusta
Oppositiosta keskusta on samaa mieltä hallituspuolueiden kanssa: Rajaa ei pidä avata.
– Luotamme tässä suomalaisten rajaviranomaisten tilannearvioon ja samalla muistutamme, että heidän hallussaan oleva tiedustelutieto ei ole julkista, Antti Kurvinen vastaa.
Hän kuitenkin muistuttaa, että rajavartiolain mukaan päätös on kumottava, jos sille ei ole enää perusteita.
Liike Nyt ja SDP
Liike Nytin Harry Harkimo kertoo lyhyesti, että hänen mielestään itärajan kiinnipitoa pitää jatkaa.
Suurin oppositiopuolue SDP pitää tärkeänä, että hallitus seuraa itärajan turvallisuustilannetta tiiviisti.
– Mikäli tilanne tiedustelutiedon pohjalta sen mahdollistaa, rajanylityspaikkoja tulisi pyrkiä avaamaan. Arvio on kuitenkin viime kädessä hallituksen käsissä, Tytti Tuppurainen kertoo.
– Mahdollisuus rajan avaamiseen oli yksi kesällä säädetyn rajaturvallisuuslain perusteluista ja katsomme, että hallituksen tulee tämän vuoksi pyrkiä siihen, että raja voitaisiin turvallisesti avata.
Vasemmistoliitto
Vasemmistoliiton mielestä itärajaa pitää avata osittain.
– Asian arvioiminen ja vastuu päätöksenteosta kuuluu hallitukselle. On silti kyseenalaista, onko perus- ja ihmisoikeusnäkökulmasta ongelmalliselle rajan täyssululle yhä perusteet, Aino-Kaisa Pekonen sanoo.
Pekonen muistuttaa, että laki edellyttää, että sulkupäätöksen perusteita arvioidaan jatkuvasti ja päätös kumotaan heti, kun se ei ole enää välttämätön laissa tarkoitetun vakavan uhan torjumiseksi.
Vihreät
Myös vihreät pohtisi tapoja avata raja osittain.
– On perusteltua selvittää ja harkita kohdennettuja keinoja, joilla rajan ylittäminen voitaisiin mahdollistaa ihmisille, joilla on perhesyistä ilmeinen tarve päästä kulkemaan. Tämä edellyttäisi riittävien turvallisuusarvioiden tekemistä, Oras Tynkkynen sanoo.
Tynkkynen muistuttaa Pekosen tavoin, että lainsäädäntö edellyttää, että rajan suljettuna pitämiselle pitää olla hyvin painavat perusteet.
Lisäksi Tynkkynen muistuttaa siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on osoittanut olevansa valmis käyttämään monenlaisia hybridivaikuttamisen keinoja myös Suomea vastaan.