Uudenmaan koronatapauksista lähes joka kymmenes HUSin omilla työntekijöillä – tällaista on arki työpaikalla, kertoo sairaanhoitaja: ”Miksi otetaan ylimääräisiä riskejä henkilökunnan suhteen?”

0:33img
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Tässä taudin tyypillisimmät oireet.
Julkaistu 25.03.2020 05:30
Toimittajan kuva

Sanna Ketola

sanna.ketola@mtv.fi

Nimettömänä haastattelun antanut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaanhoitaja kertoo, millaista työarki on koronavirusepidemian ympäröimänä.

Tiistaihin mennessä Suomessa koronavirustapauksia on vahvistettu 792, joista HUS:n alueella 512. HUS:n tapauksista 40 on todettu HUS:n henkilökunnalla, kertoi HUS maanantaina.

Lue myös: Näin HUS vastaa hoitajien koronahuoliin epidemian keskellä: “Yhdessä selviämme tästä haasteesta”

Miltä tämä kuulostaa alueella työskentelevänä sairaanhoitajana?

– Oli se ihan odotettavaa, koska pääkaupunkiseudulla on korkea määrä tapauksia muutenkin. Toki voi miettiä sairaanhoitopiirin omia ohjeistuksia.

HUSin ohjeistus eroaa hallituksen yleisestä linjasta siinä, että ulkomailta palannut työntekijä voi tulla suoraan töihin ilman varoaikaa.

– Ulkomailta palaava työntekijä tulee suoraan töihin, jos ei ole oireinen. Ei siis ole minkäänlaista karanteeniaikaa, mutta tämän tulee käyttää kirurgista nenä-suusuojusta työssään 14 vuorokauden ajan, sairaanhoitaja kertoo.

Suomen hallitus on ilmoittanut, että kaikkien ulkomailta palaavien tulisi pysyä karanteenissa 14 päivän ajan koronariskin vuoksi.

"Hyvin harvaa testataan koronan varalle"

HUS:n ilmoittamien henkilöstömäärien mukaan sairaanhoitopiiri on työllistänyt vuonna 2018 lähes 25 000 työntekijää. Tähän lukuun verrattuna 40 sairastunutta ei sairaanhoitajan korvaan kuulosta vielä paljolta, mutta hän arvelee luvun kasvavan epidemian myötä.

Taudin kun voi saada niin työpaikalta, työmatkalta kuin kotoakin.

– Jos esimerkiksi puoliso on sairaana, niin niin pitkään, kun itse emme oireile, me tulemme töihin. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että jos puolisollamme on korona, niin myös meillä voi olla. Hyvin harvaa testataan koronan varalle. Jonkinlainen riski tässä otetaan HUS:n puolelta, hän näkee.

Lue myös: Saksalla järeitä keinoja ihmisten pitämiseksi pois julkisilta paikoilta: Paloautot kiertävät asuinalueita ja huudattavat megafoneista infoa saksaksi ja englanniksi – "Pysykää kotonanne"

Työntekijän saama ohjeistus on, että mikäli työntekijä havaitsee itsellään flunssan oireita, tulee olla yhteydessä omaan esimieheen, jonka kautta ohjaudutaan työterveyshuoltoon.

Haastattelun antanut sairaanhoitaja kertoo, että ajantasaista ohjeistusta koronatilanteesta välitetään työntekijöille päivittäin.

Työpaikan pöpöpesäkkeet mietityttävät

Työntekijät leimaavat itsensä sisään työpäivän aluksi ja ulos päivän päätteeksi. Sisäänleimaus tehdään tietokoneella ja ulosleimaus leimauslaitteella.

Etenkin leimauslaite on sairaanhoitajan mukaan todellinen bakteeripesäke.

– Laitetta käsittelee ainakin useita kymmeniä henkilöitä päivittäin. Jos koronavirus piilee myös pinnoilla, niin miksi otetaan tällaisia ylimääräisiä riskejä henkilökunnan suhteen?

"Ihmiset ovat jännittyneitä"

Ärhäkästi levinneen koronaviruksen keskellä työskentelevä sairaanhoitaja on helpottunut kuitenkin siitä, että työpaikan ilmapiiri on säilynyt epidemiasta huolimatta hyvänä, vaikkakin jännittyneisyyttä on ilmassa.

– Jokainen pelkää tulevaa tilannetta ja odottaa päivä kerrallaan, mitä tapahtuu.

Lue myös: Turvaväli unohtui tukholmalaisilta – tältä näyttää korona-arki maailmalla

– Jos ei pelkää omasta puolesta, niin sitten toisten puolesta. Mitä, jos itse sattuu kantamaan tartunnan töistä kotiin ja tartuttaa vaikka omaisen, joka kuuluu riskiryhmään?

Vaikka kahvipöytäkeskustelut täyttyvät pitkälti tällä hetkellä vain yhdestä aiheesta, niin kiitosta lähetetään yhteen hiileen puhaltaville kollegoille.

– Kaikilla tässä on pyrkimyksenä, että pandemia saataisiin kuriin.

Lue myös: Puolet koronatartunnoista HUS:n alueella – nyt puhuu sairaanhoitaja: "Kyllä se pahempaan kuntoon vie kuin influenssa"

Tuoreimmat aiheesta

HUS