Kestääkö Suomen terveydenhoito koronavirusepidemian? Hoitaja vetoaa: ”Ei tarvita kuin yksi pönttö sooloilija, niin tilanne voi räjähtää käsiin”

7:28img
Video: Ensimmäinen koronaviruskuolema ei yllättänyt viranomaisia – THL:n pääjohtaja suorassa haastattelussa MTV Uutiset Livessä
Julkaistu 22.03.2020 06:25
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Terveydenhoitomme kantokyky ei riitä, jos koronavirusepidemian jyllätessä käydään ostoskeskusten avajaisissa ja bilettämässä after skissä, eikä ihmisiä päästetä etätöihin, varoittaa sairaanhoitajana työskentelevä Marja Uppa.

– Jos pertsat ja pirkot noudattavat ohjeita niin kaiken kapasiteetin pitäisi riittää, mutta ei tarvita kuin yksi pönttö sooloilija kuten potilas numero 31, joka ei toimi ohjeiden mukaan, niin tilanne voi räjähtää käsiin ja silloin voivat loppua ammattilaiset, varoittaa sairaanhoitajana työskentelevä Marja Uppa  Facebook-päivityksessään.

Upan päivityksessään mainitsema potilas 31 viittaa koronavirukseen sairastuneeseen naiseen, joka onnistui yksinään nostamaan Etelä-Korean koronatartuntojen määrän pilviin.

Ennen naisen vierailua uskonnollisissa tapahtumissa ja buffet-ravintolassa Etelä-Koreassa oli havaittu vain 30 koronatartuntaa. Naisen toimien jälkeen tartuntoja oli kuitenkin jo satoja.

Lue myös: Kommentti: After ski -bileiden aika ei ole keskellä koronakriisiä – miksi valtion johto ei jyrähdä, jotta Lapin hiihtokeskukset sulkisivat ovensa heti?

MTV Uutisten haastattelussa Uppa selventää päivityksensä viestiä. Hoitajia ei välttämättä riitä, jos ihmiset eivät ymmärrä pitäytyä lähikontaktista.

– Hoitajien huoli on, että mitoitus on ollut jo valmiiksi niukka ja monissa sairaanhoitopiireissä on käyty yt:t ennen tätä. Meitä on aivan liian vähän, vaikka ei ole ollut edes kriisiä.

Lue myös: Teho-osastoilla suuri huoli suojavarusteiden riittävyydestä, hoitaja kertoo pelonsekaisista tunnelmista: "Meille on sanottu, että suojavarusteet loppuvat jo epidemian alkumetreillä" – HUS rauhoittelee

”Me pysymme täällä sinun vuoksesi, pysy sinä kotonasi meidän vuoksemme”: Sairaanhoitajat lähettävät osuvan viestin koronaviruksesta kansalaisille Yhdysvalloissa

Finnairin lomautetut lentoemännät avuksi koronan taltuttamiseen? "Kun osuu isosti tuulettimeen, niin tartumme toimeen" – Hoivayhtiö Attendo käy jo neuvotteluja Finnairin kanssa

Tehohoitopaikkojen riittävyys huolettaa

Uppa työskentelee keskussairaalassa pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Hän antaa esimerkin oman sairaalansa mitoituksesta: vaikka sairaalassa on hyvä kapasiteetti, teho-osasto on normaalisti noin viisipaikkainen.

– Kun miettii arviota, että hoitajistakin 40 prosenttia saisi koronavirustartunnan ja jäisi pois, niin ei sinne jää paljoa porukkaa. Ja meidän pitää hoitaa muutkin vakavasti sairaat kuin koronapotilaat.

Esimerkiksi Italiassa koronaviruksen takia on tehohoidossa yli 2000 ihmistä. Teho-osastot ovat maassa koronaviruksen myötä ääriään myöten täynnä ja ylikuormittuneet.

Lue myös: Italiassa liki 800 kuollut koronavirukseen vuorokaudessa

Suomen sairaaloissa tehdään jo nyt ennennäkemättömiä järjestelyjä koronavirusepidemian varalta ja monet niistä eivät edes näy ulkopuolisille, Uppa sanoo.

"Yhteishenki on ollut ennennäkemätön"

Uppa painottaa, että hoitajat kyllä ymmärtävät, että meneillään on kriisitilanne. Hoitajat ”käärivät jo hihojaan” ja valmistautuvat työskentelemään vaikka kellon ympäri samalla tiedostaen, että kaikista varotoimista huolimatta, monet heistä saavat tartunnan.

­– Olen varma, että jokainen tsemppaa ja käärii hihat ja saadaan potilaat hoidettua. Yhteishenki on ollut ennennäkemätön.

Lue myös: MTV seuraa koronatilannetta: Suomessa kaikkiaan noin 520 tartuntaa, Lapin hiihtokeskuksista saanut alkunsa kaksi tartuntaketjua

Leikkausjonot huolettavat

Enemmän Uppaa kuitenkin huolettaa tulevaisuus. Monet hoitajista tietävät joutuvansa työskentelemään äärirajoilla kuukausikaupalla epidemian aikana.

Muut sairaudet eivät kuitenkaan lakkaa ja koronaepidemian aikana esimerkiksi leikkausjonot tulevat varmasti paisumaan.

– Koronan jälkeen tulee uusi paine, kun pitää purkaa kriisin aikana kertyneet jonot. Olemme jo valmiiksi olleet aivan liian kuormitettuja ja todella huolettaa hoitajien jaksaminen. On turhaa kuvitella, että terveydenhuollon toiminta palaisi heti ennalleen tämän jälkeen, Uppa pohtii.

­– Kiitos siis, kun pysytte kotona!

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus