Miten Suomen tuleva Nato-jäsenyys vaikuttaa vallanpitäjiin? Kuka Suomea edustaa? Uutisaamussa joka perjantai kokoontuva Pöllöraati ruoti päivänpolttavia Nato-kysymyksiä.
Presidentin valta saattaa pitkän suvantovaiheen kasvaa Nato-jäsenyyden myötä. Suomessa presidentin valtaoikeuksia on kavennettu reilusti Urho Kekkosen neljännesvuosisadan kestäneen kauden jälkeen ja myös itse valta on keventynyt.
Natossa maita edustaa lähettiläs tiimeineen. Lisäksi puolustusliitossa kokoonnutaan ulkoministerien ja joskus myös valtiojohdon edustajien kesken.
– Nyt on todettu, että presidentti edustaa Suomen Naton huippukokouksessa, koska hän on (Puolustusvoimien) ylipäällikkö. Presidentti johtaa myös ulko- ja turvallisuuspoliittista ministerivaliokuntaa TP-UTVAa, toteaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Timo Haapala.
– Tästä tullaan varmasti käymään jonkinlainen edustuskiista. Pääministerillä ei varsinaisesti ole paikkaa Nato-rakenteessa, Haapala jatkaa.
MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen ennakoi, ettei tilanteesta synny ongelmaa ainakaan hetkeen.
– Jos oletetaan, että gallupit pitävät ja kokoomus voittaa ensi kevään eduskuntavaalit, vähän aikaa meillä on kokoomuslainen pääministeri ja kokoomustaustainen presidentti. Ehkä (Petteri) Orpo ei ala hyppiä (Sauli) Niinistön varpaille, Ahtiainen pohtii.
Sen jälkeen tilanne voi kuitenkin muuttua, kun presidentti vaihtuu vuonna 2024.
– Tässä on riidan ainekset, mutta oletan, että asia selvitetään etukäteen. Silti uskoisin, että tämä merkitsee yllättäen presidentin, ei valtaoikeuksien, mutta vallan kasvua, Ahtiainen sanoo.
Lue myös: Risto E.J. Penttilä Venäjän älähdyksistä: "Kuulostavat maltillisilta"
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Uusi lautaskiista?
Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson muistuttaa lautaskiistasta EU:n kohdalla. Siinä oli kyse siitä, edustaako Suomea EU:n huippukokouksissa pääministeri vai presidentti.
15-vuotinen kiista ratkesi vuonna 2009, kun silloinen pääministeri Matti Vanhanen ja presidentti Tarja Halonen sopivat, että pääministeri edustaa Suomea EU:n huippukokouksissa.
– Voidaan olla kohta siinä tilanteessa, että onko Natossa lautasia riittävästi katettu Suomen pääministerille ja huomataan, että eipä ole. Marinin ja Niinistön kanssa tuskin tulee ongelmia, hehän ovat tehneet hyvin tiivistä yhteistyötä ja hyvin yksimielisesti monessa asiassa, Petterson sanoo.
MTV Uutisten Ahtiainen muistuttaa, että pääministerillä on jo nykyisellään valtava työmäärä. Sinällään on siis hyvä, että tehtäviä jaetaan, hän perustelee.
– Mihin kaikkeen pääministeri joutuukaan Suomessa repeytymään? Siinä mielessä näin pienelle maalle en pitäisi huonona, että raskaimman sarjan työtehtäviä jaetaan, Ahtiainen kertoo.