Uusi suomalainen kännykkässovellus ohjaa autoilijat halvimman bensan luo - mukana kaikki Suomen asemat

27225730 bensa tankkaus
Lehtikuva
Julkaistu 17.06.2016 11:36
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Suomalaisen Creosysin kehittämä Tankille-sovellus pyrkii tarjoamaan käyttäjilleen todellista hyötyä ja rahallista säästöä.

Tankille on polttoaineiden hintoja vertaileva sovellus, joka julkistettiin hiljattain Androidille ja iPhonelle. MTV perehtyi sovelluksen toimintaan.

Käyttäjät ilmoittavat hintatiedot

Tankille-sovellus

Kolme kuvakaappausta Tankille-sovelluksesta. Vasemmalla karttakuva, joka on sovelluksen eräänlainen päänäkymä. Keskellä näkyy asemien listausnäkymä. Oikealla olevassa kuvassa näkymä, jonka kautta tuoreet hintatiedot lähetetään palveluun.

Tankille on toimintamalliltaan sangen yksinkertainen palvelu:

Palvelun käyttäjät ilmoittavat huoltoasemilla näkemänsä polttoaineiden tuoreimmat hinnat palveluun. Kun ajankohtaista tietoa hinnoista kertyy eri asemilta, niin kaikki käyttäjät näkevät kännykän paikannustoiminnon ansiosta lähialueellaan olevat halvimmat polttoainepisteet.

Asemia voi katsella joko karttanäkymästä tai listauksena eri kriteerien mukaan. Asemista voi myös laatia omia suosikkilistoja.

Hintojen selailun jälkeen käyttäjä valitsee, mille asemalle hän haluaa mennä tankkaamaan ajokkinsa. Tarvittaessa palvelu opastaa ajajan suoraan perille tankkauspisteelle Google Mapsin navigoinnin avulla.

Toiminta perustuu käyttäjien aktiivisuuteen - ilman käyttäjiä palvelua ei ole

Homma kuulostaa suoraviivaisen yksinkertaiselta ja kokeilun perusteella sovellus on todellakin helppokäyttöinen ja samalla hyvin toimiva.

Tankille-sovelluksen yleisilme on tasapainoisen selkeä ja sovelluksen kanssa pääsee sinuiksi heti. Hintojen ilmoittaminen on nopeaa.

Käytön helppous on oleellista, sillä koko palvelu perustuu käyttäjiensä aktiivisuuteen. Jos käyttäjät eivät ilmoita asemilla käydessään palveluun polttoaineiden tuoreita hintatietoja, niin sillä ei tee mitään.

Creosysin perustaja Riku Pelander kertoo, että sovellukselle tarvitsee saada kriittinen määrä käyttäjiä, jotta palvelun käyttö olisi mielekästä.

Pelanderin mukaan palveluun on rekisteröitynyt nyt noin 10 000 käyttäjää ja lisää tulee noin 200 käyttäjää päivässä. Creosysin tavoitteena on moninkertaistaa käyttäjämäärä tämän vuoden aikana.

Idea lähti omista tarpeista

Tankille-sovellus julkistettiin pari viikkoa sitten. Pelander kertoo, että idea sovelluksen kehittämiseen lähti omista tarpeista.

-Ajattelin monen muunkin olevan kiinnostunut tällaisesta. Nykyaikaista puhelimella käytettävää palvelua ei ollut saatavilla. Mobiilisovellusten tekemisestä minulla oli kokemusta jo aikaisemminkin. Kyseessä oli silti useamman kuukauden työpanos, Pelander toteaa.

Pelander kertoo, että palveluun ei ole suunnitelmissa lisätä mainoksia ja sovelluksen perustoiminnallisuus on tarkoitus pysyä aina ilmaisena.

Pelander toteaa, että käyttäjät ovat toivoneet E85-polttoaineen lisäämistä mukaan palveluun. Tämä on tulossa vielä kesän aikana.

Palveluun on pyritty merkitsemään kattavasti kaikki Suomen polttoaineasemat.

-Asemien osoite ja paikkatiedot on kerätty ketjujen omista julkisista lähteistä. Muutamia puuttuvia asemia on nyt lisäilty käyttäjien ilmoitusten perusteella, Pelander kertoo. 

Alku on sovellukselle kriitiinen vaihe

Tankille-sovelluksen logo

Kokeilumme perusteella Tankille-sovellus on nyt kriittisessä alkuvaiheessa.

Sovellus itsessään vaikuttaa erittäin käyttökelpoiselta, mutta tässä vaiheessa aktiivista käyttäjämäärää vasta kerätään.

Käyttäjiä ei ole vielä tässä vaiheessa riittävästi eikä polttoaineiden hintatietoja ole täten ilmoitettu riittävän tiuhaa tahtia. Tämän takia kaikilta asemilta ei ole saatavilla lainkaan hintatietoja tai sitten tiedot voivat olla useita päiviä vanhoja.

Sen sijaan palvelun kannalta positiivista on, että polttoainehintoja on kuitenkin ilmoitettu jo ympäri Suomea.

Jatkoa ajatellen Tankille-sovelluksessa on suuri potentiaali mahdollisimman edullista polttoainetta etsivien autoilijoiden avuksi.

Sovelluksen menestymisen edellytyksenä on kuitenkin saada käyttäjämäärä kasvuun, jotta palveluun virtaisi jatkuvasti tuoreimmat hintatiedot asemilta ympäri Suomea.

Tuoreimmat aiheesta

Autot