Uusi tiedustelulaki toisi Suomeen ”agenttikoulun” ja antaisi Supolle valtuuden tiedustella muita maita, vaikka se rikkoisi lakia

Suojelupoliisi / lehtikuva 2.12.17
Lehtikuva
Julkaistu 16.12.2017 08:33
Toimittajan kuva

Juulia Jaulimo

juulia.jaulimo@mtv.fi

Suojelupoliisi muuttuu myös ulkomaan tiedustelupalveluksi, jos uusi tiedustelulaki tulee voimaan. Tuolloin Supo ryhtyisi kouluttamaan tiedusteluun erikoistuneita henkilöitä, jotka saisivat tarvittaessa jopa rikkoa tiedustelun kohteena olevan maan lakeja.

Suojelupoliisin tehtävää ollaan muuttamassa uudessa tiedustelulaissa. Tällä hetkellä Suojelupoliisi keskittyy torjumaan rikoksia Suomessa. Jos tiedustelulaki tulee voimaan, Suposta tulee myös ulkomaan tiedustelupalvelu, jonka tehtävänä olisi hankkia tietoa Suomen turvallisuuteen kohdistuvista uhista kansainvälisesti.

Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Helsingin Sanomien sanoin Supo muistuttaisi tehtäviltään aiempaa enemmän Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:ta.

Muutoksessa Suojelupoliisiin perustettaisiin yksikkö, joka vastaisi tehtävissä toimivien ”agenttien” koulutuksesta.

– On luonnollista, että Suojelupoliisin tulee kouluttaa henkilöstöään uusien valtuuksien käyttöön, sanoo Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen MTV Uutisille.

Leinonen toppuuttelee puhetta agenteista.

– Se kuulostaa todellisuutta jännittävämmältä, sillä käytännössä kyse olisi tiedonkeruusta ja keskusteluista ulkomailla.

Puheet agentin työstä eivät kuitenkaan ole vain liioittelua, sillä lain voimaantulon myötä Supon tiedusteluun liittyvät valtuudet laajenisivat.

"Kohdemaa saattaa olla myötämielinen tai sitten ei"

Jatkossa poliisilla olisi esimerkiksi valtuus rikkoa tiedustelun kohdemaan lainsäädäntöä tiedusteluun liittyvissä asioissa.

– Voidaan kansallisesti säätää vaikka mistä toimivaltuuksista, mutta se ei tee niistä kohdemaassa sallittuja, kiteyttää sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi.

Käytännössä tiedustelutehtävät kuitenkin poikkeaisivat paljon sen mukaan, missä maassa toimitaan, Meriniemi kertoo. 

Joidenkin maiden odotetaan suhtautuvan tiedusteluun suopeasti ja tekevän jopa yhteistyötä Supon kanssa – osan kanssa tulisi turvautua pakkokeinoihin.

– Kohdemaa saattaa olla myötämielinen tai sitten ei. Ymmärtääkseni jälkimmäinen, että mentäisiin kohdemaan tietämättä käyttämään toimivaltuuksia, olisi hyvin poikkeuksellista, Meriniemi sanoo.

Kohteet määriteltäisiin "poliittisella tasolla"

Millaisia tietoja maista olisi tarkoitus sitten kerätä?

Koska ulkomaantiedusteluun liittyy ulkopoliittista herkkyyttä, tiedustelun painotukset määriteltäisiin Suojelupoliisin sijaan poliittisella tasolla, Meriniemi kertoo.

Suponkin mukaan varsinaista toimenkuvaa ja koulutusta aletaan suunnitella vasta, jos tiedustelulainsäädäntö hyväksytään.

– Lakia ollaan vasta säätämässä, joten kaikki käytännön yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä, viestintäasiantuntija Leinonen sanoo.

Jos ehdotus menee läpi, valtio tarvitsee 166 henkilötyövuotta lisää vuosittain. Supossa työskentelee nykyään 320 henkilöä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa