Hallitus arvioi, voisiko suojelupoliisille antaa oikeudet mennä ihmisten koteihin salaa. Sisäministeriö on asettanut lainsäädäntöhankkeen, jossa selvitetään siviilitiedustelulain päivittämistä.
Sisäministeriö asetti lainsäädäntöhankkeen eilen ja tiedotti asiasta iltapäivällä.
Tiedotteen mukaan siviilitiedustelulainsäädäntöä tarkistetaan nyt "tiedustelutoimivaltuuksien sekä tiedonsaanti- ja luovutusoikeuksien osalta vastaamaan muuttuneen turvallisuus- ja kybertoimintaympäristön vaatimuksiin".
Hankkeessa pyritään muun muassa helpottamaan suojelupoliisin tiedustelutietojen luovuttamista poliisille ja muille toimivaltaisille viranomaisille, joilla on toimivaltuudet puuttua konkreettisesti supon havaitsemiin turvallisuusuhkiin.
Lakia pyritään muuttamaan myös esimerkiksi siten, että se mahdollistaisi siviilitiedustelun "laite- ja järjestelmäketjuihin".
Lisäksi sisäministeriössä arvioidaan, voisiko supon toimivaltuuksia laajentaa ihmisten koteihin.
Perustuslaki turvaa kotirauhaa
Nykyisellään perustuslaki turvaa ihmisten yksityisyyden suojaa ja kotirauhaa niin, ettei supolla ole oikeutta mennä ihmisten asuntoihin salaa.
Vuonna 2019 voimaan astunut uusi siviilitiedustelulaki antoi supolle laajat oikeudet puuttua ihmisten yksityisyyteen ja selvittää näiden menemisiä ja tekemisiä ilman rikosepäilyä.
Tiedustelutoimivaltuudet eivät kuitenkaan yllä "vakituiseen asumiseen käytettäviin tiloihin".
Supon johto on aiemmin kuvaillut ihmisten kotirauhaa työnsä kannalta "ongelmalliseksi", sillä se vaikeuttaa tiedustelun tekemistä.
Sisäministeriössä pohditaan siis nyt, voisiko asiaan tulla muutos.
Jos tiedustelun toimivaltuuksia laajennettaisiin, se voisi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että supolla olisi mahdollisuus mennä ihmisten asuntoihin asukkaiden tietämättä ja asentaa sinne kameroita tai nauhureita.
Lue myös: Suojelupoliisi avasi ovensa ikonisiin tiloihinsa Ratakatu 12:ssa – tällaisia tarinoita tyhjä toimisto kätkee sisälleen
Esityksiä ehkä jo ensi vuonna
Eilen asetettu lakihanke perustuu hallitusohjelmaan, jossa on niin ikään maininta tiedustelutoimivaltuuksien laajentamisen arvioinnista.
Hankkeen työryhmän puheenjohtajana toimii sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape.
Työryhmään osallistuu ihmisiä muun muassa puolustusministeriöstä, suposta, poliisista, rajavartiolaitokselta sekä puolustusvoimien pääesikunnasta.
Lakihankkeeseen liittyvät hallituksen esitykset on tarkoitus saada valmiiksi kahden tulevan vuoden aikana.