Uusi uskomaton avaruuskuva paljastaa, miten tähti syntyy – James Webb -teleskooppi toimii jopa odotettuakin paremmin

Nasan James Webb -avaruusteleskooppi lähetettiin tutkimusmatkalleen viime vuoden joulukuussa. Se on suoriutunut tehtävästään johtavan tutkijan mukaan uskomattoman hyvin.

Uuden avaruusteleskoopin ottamien kuvien analysointia johtava tutkija Tommaso Treu sanoo, että viimeisin vuosi on ollut hänen elämänsä innostavinta aikaa tieteen saralla.

– Teleskooppi suoriutuu uskomattoman hyvin ja universumi tekee yhteistyötä, Treu runoilee.

Treun tutkimusryhmä tutkii ei sen vähempää kuin kaiken alkua.

He pyrkivät selvittämään miten ja milloin varhaisimmat galaksit syntyivät. He toivovat myös löytävänsä vastauksen siihen, milloin ja miten nopeasti raskaammat alkuaineet, kuten hiili ja happi, syntyvät.

Alle vuodessa kerätty data on johtanut läpimurtoon.

– Teleskoopin keräämä data viittaa siihen, että tähdet syntyivät aiemmin ja kehittyivät nopeammin, Treu kertoo.

Tämän selvittäminen on mahdollista vasta nyt, sillä James Webb -avaruusteleskoopissa on ennennäkemätön valoherkkyys, jonka ansiosta se näkee paljon aiempaa himmeämpiä kohteita.

Tuore kuva

Teleskoopin viimeisimmässä infrapunakuvassa voi nähdä avaruudellisen tiimalasin. Uskomaton ilmestys on nähtävissä artikkelin alussa olevalla videolla.

Videolla näkyy 450 valovuoden päässä oleva prototähti, eli taivaankappale, joka on massaltaan verrattavissa tähteen, mutta ei vielä pysy kasassa fuusion avulla.

Tiimalasimaisen alueen keskellä olevan prototähden ympärillä oleva kaasupilvi on vain 100 000 vuoden ikäinen. Tähdet syntyvät kaasupilvien tiivistyessä oman painovoimansa ansiosta.

Katso avaruusteleskoopin uusi kuva artikkelin alusta.

Video: Nasa

Lue myös:

    Uusimmat