Maalisävyn valintaan kannattaa käyttää hitusen aikaa ja vaivaa – rohkeutta unohtamatta.
Kodin pintojen maalaus on helppo ja edullinen tapa uudistaa hetkessä sisustus. Sävyjä vaihtamalla tuodaan uutta tunnelmaa kotiin.
– Maalaaminen on myös ekologinen tapa sisustaa, sillä nurkkiin ei jää lojumaan käyttämättömiä tyynynpäällisiä, kun sisustustrendit vaihtuvat uusiin. Uutta maalia vaan kerros ja kodin tunnelma muuttuu kertaheitolla, sanoo Tikkurilan designpäällikkö ja värikarttojen asiantuntija Marika Raike.
Kerralla onnistuvan maalisävyn valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle pohtimalla, millaista tunnelmaa kotiinsa haluaa. Tunnelman luominen on sisustuksessa tärkeää, ja värejä tai pelkkää sävyvivahdetta vaihtamalla voidaan saada aikaan isokin muutos.
– Halutaanko kotiin vaaleaa, kepeää ja modernia vai kotoisaa ja elämyksellistä tunnelmaa? Raike kehottaa pohtimaan.
Kun on ajatus siitä, millaista tunnelmaa kotiinsa toivoo, voidaan oikeaa sävyä lähteä etsimään värikartan avulla. Tikkurilan värikartoissa on satoja eri sävyjä, joista valita.
– Ei ole olemassa oikeita ja vääriä sävyjä, on vain sopivia ja ei niin sopivia, Raike korostaa.
Sopiva sävy puolestaan on hyvin henkilökohtainen mieltymys. Raike korostaa, että värin näkeminen ja kokeminen on aistihavainto, joka on aina subjektiivinen.
– Jos ajattelee, että minun mielestäni tämä sävy näyttää hyvältä, niin se on varmasti silloin hyvä. En usko, että on olemassa parasta väriä mihinkään ympäristöön, vaan se on aina oma, henkilökohtainen kokemus.
Raike kannustaa luottamaan omaan makuunsa maalisävyä valitessa:
– Olisi kiva nähdä, että ihmiset luottaisivat omaan näkemykseensä enemmän. Rohkeutta peliin!
Harvemmin maalausprojektia suunnitteleva uusii kerralla kaikki kodin pinnat. Tällöin maalisävyn valinnassa on oleellista ottaa huomioon muun muassa olemassa olevien kalusteiden verhoilu ja lattian sävy. Värejä vertaillaan rinnakkain, jotta nähdään, mitkä sävyt sointuvat yhteen.
Avuksi tulevat tällöin värilastut, suuremmat A4-kokoiset värinäytteet tai maalinäytepurkki, jolla maalaa noin kahden neliön kokoisen alueen. Sävyn valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa.
Suomalaiset rakastavat valkoista
Kaikkein suosituin seinämaalisävy on valkoinen. Suomalaiset rakastavat tunnetusti valkoisia seiniä, eivätkä syyttä: pimeys, kohtuullisen pienet ja matalat asunnot ja kylmä luonnonvalo saavat kaipaamaan avaruutta ja valoa. Valkoisen maalisävyn valintaan suomalaiset käyttävät aikaa löytääkseen juuri sopivan sävyn.
– Hieman taitetut valkoisen sävyt käyvät hyvin monelle. Esimerkiksi Tikkurilan Valkoinen on äärimmäisen hyvä yleisvalkoinen: lämmin sävy, joka sopii hyvin puunsävyjen kanssa yhteen, Raike vinkkaa.
Vaaleat sävyt avartavat, mutta valkoinen seinämaali ei ole suinkaan ainut vaihtoehto pieneenkään tilaan: valaistuksella on suuri merkitys tilan kuin tilankin tunnelmassa, muistuttaa Raike.
– Valaistus on hirveän tärkeä myös maalisävyn valinnassa. Usein kotona on useita valonlähteitä: valaisimissa voi olla ledejä, halogeenejä, pienloistelamppuja tai joskus hehkulamppujakin eri värilämpötiloissa. Sen takia on hyvä, että väriä tarkastellaan siinä valaistuksessa, mihin sitä on ajateltu.
Erilaisilla valonlähteillä on erilainen värintoistokyky, minkä tunteminen on kuluttajalle vaikeaa. Siksi sävyjen tuominen oman kodin valaistukseen ennen lopullista valintaa, on tärkeää.
Chablista, Angoraa vai Pirtelöä?
Maalaisitko seinät lämpimällä Shaalilla, pehmeällä Chabliksella, charmikkaalla Angoralla vai raikkaalla Pirtelöllä? Tikkurilan värikarttojen ihastuttavat sävyt hurmaavat usein remontoijan jo nimellään.
– Moni valitsee maalisävyn nimen perusteella. Kun nimi aiheuttaa tietyn mielikuvan, väriin sitoudutaan eri tavalla kuin värikoodiin. Nimestä saa myös helposti inspiraatiota muuhunkin sisustukseen. Monesta maalisävystämme syntyy käsite! Raike kuvailee.
Värikartoista löytyy satoja eri sävyjä, mutta mikä on väriasiantuntijan oma lempisävy?
– Tykkään kaikista väreistä, minun mielestäni kaikki ovat kauniita. Ikinä ei ole vielä tullut semmoista väriä vastaan, mistä ajattelisin, että ihan kauhea. Värit ovat tunnelman luomista. Enemmän näen väreissä, missä niitä voisi käyttää. Henkilökohtainen makuni on erilainen: tykkään paljon murretuista, maanläheisistä pastelleista tai keskisävyistä, joissa on boheemia maanläheisyyttä.
Harmaa on pitänyt pintansa trendivärinä jo pitkään. Raike uskoo, että nyt harmaa olisi viimein jäämässä trendien aallonharjalta pois.
– Tänä keväänä rinnalla nousevat haastajiksi syvät, murretut värit. Sinisen eri sävyjä on näkynyt paljon ja pieninä laikkuina todella kirkkaitakin värejä. Veikkaan, että kirkkaat perusvärit tekevät myös tuloaan. Toisaalta pehmeät, pölyiset pastellit sopivat suomalaiseen sisustukseen.