Kodin seinien maalaus on yksinkertainen tapa uudistaa sisustus. Maalisiveltimeen tarttuessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon muutama seikka, jotta maalausurakassa onnistuu.
Maalisävyä valitessa voi tehdä monta virhettä. Ammattilaisten avulla ja muutamalla yksinkertaisella muistisäännöllä maalisävyn valinta käy kuitenkin helposti, ja lopputuloksesta tulee mieleinen.
Tikkurilan designpäällikkö ja värikarttojen asiantuntija Marika Raike listaa yleisimmät virheet, joita suomalaiset tekevät pintaremontissaan.
Virhe 1: Maalisävy valitaan jo myymälässä
Malttamaton maalari valitsee sävyn myymälässä, nappaa maalitonkan mukaansa ja kiirehtii urakan pariin.
Myymälän loisteputkivalojen alla värilastujen sävyt näyttävät kuitenkin lähes aina erilaisilta kuin miltä ne näyttävät kodin pehmeämmässä valaistuksessa.
– Silloin on erittäin iso mahdollisuus erehtyä. Nyrkkisääntö on: valitse väri siinä valaistuksessa, johon se tulee, Raike ohjeistaa.
Virhe 2: Värikartan ”kaunein väri” ei välttämättä ole paras
Värikartasta silmä poimii kaikkein kauneimmat värit. Usein käy niin, että omaan silmään kaikkein kaunein sävy on se puhtain tai kirkkain sävy. Tällaiset sävyt saattavat seinässä osoittautua aivan liian intensiivisiksi.
– Ohjeistan aina katsomaan värikartasta sen värin, joka miellyttää kaikkein eniten, ja valitsemaan sitten siitä hieman vaaleampi ja murretumpi sävy. Esimerkiksi keltaisissa sävyissä käy monesti niin, että valitaan liian kylmä keltainen, joka näyttää seinällä jopa vihreältä!
Virhe 3: Valkoisen maalisävyn valinta ei ole niin yksinkertaista
Suomalaiset rakastavat valkoista sävyä seinissä, mutta toisinaan valitaan liian valkoinen sävy – niin valkoinen, että kaikki sen ympärillä näyttääkin yhtäkkiä keltaiselta! Suomessa luonnonvalo on valtaosan vuodesta kylmää, jopa sinertävää, joten seiniin kannattaisikin valita lämmin valkoinen puhtaan valkoisen sijaan.
– Usein aika hyvä valinta on valkoinen, jossa on häivähdys kellertävyyttä. Varsinkin, kun luonnonvalo on kylmää, niin on kiva, kun seinillä on sellainen valkoisen sävy, että tuntuu kuin jostain paistaisi aurinko, muttei oikein osaa sanoa, mistä. Liian kylmän valkoinen sävy seinillä saattaa myös saada jo olemassa olevat valkoiset listat ja muut huonekalut näyttämään keltaisilta. Tämä johtuu siitä, että esimerkiksi valkoiset listat taittavat yleensä valmiiksi hieman keltaiseen.
Virhe 4: Liian kylmä sävy näyttää helposti siniseltä
Niin ikään luonnonvalon kylmyydestä johtuen esimerkiksi trendiväri harmaan kohdalla valitaan herkästi liian kylmä sävy, joka toistuukin kotiseinillä jopa sinisenä. Sopivan harmaan sävyn valinta voi olla haastavaa.
– Harmaan kohdalla kannattaa valita sävy, jossa on häivähdys ruskeaa tai keltaista. Näin saadaan valittua neutraali sävy, Raike sanoo.
Virhe 5: Vaaleampi vai tummempi?
Kun oikea sävy alkaa olla löytynyt, saatetaan viime metreillä vielä pohtia vaaleamman ja tummemman sävyn välillä. Vaaleampi on usein niin sanotusti turvallisin, mutta Raike kannustaa harkitsemaan rohkeasti myös syvempiä sävyjä kotiin.
– Tummemmalla sävyllä voidaan saada persoonallisuutta tilaan: heti, kun kotona on syvempiä värejä, niin ne jäävät kaikkien mieleen ja aiheuttavat ihastusta! Vaaleammat sävyt ovat niin tavallisia, että niitä näkee usein, eivätkä ne säväytä samalla tavalla.