Parkinsonin tautiin on kehitetty Japanissa uusi, lupaava, hoitomuoto, jonka testaaminen ihmisillä alkaa ensi kuussa, kertoo Reuters. Tutkimusryhmässä on mukana vuonna 2012 lääketieteen Nobelin saanut japanilaistutkija.
Japanilaiset tiedemiehet kertoivat eilen aloittavansa Parkinsonin taudin uuden hoitomuodon kliiniset tutkimukset ensi kuussa, uutisoi Reuters.
Uudessa hoitomuodossa aivoihin istutetaan uudelleenohjelmoituja kantasoluja, joiden tehtävänä on palauttaa aivojen toimintaa ennalleen.
Hoidosta odotetaan läpimurtoa. Parkinsonin taudissa mustatumakkeen hermosolut tuhoutuvat vähittäin, mikä aiheuttaa dopamiinin puutetta ja vaurioittaa tahdonalaisia liikkeitä sääteleviä hermoratoja.
Tutkijat ovat jo pitkään uskoneet, että kantasoluja voisi hyödyntää dopamiinin tuotannon parantamisessa.
”Jatkamme tutkimusta huolella, mutta ripeästi”
Kioton yliopistossa onnistuttiin viime vuonna parantamaan apinoiden aivosolujen tuotantoa ihmisten uudelleenohjelmoituja iPS-kantasoluja käyttämällä ja nyt tutkimus on siirtymässä kliiniseen vaiheeseen.
Tutkimuksesta tulee maailman ensimmäinen kliininen tutkimus eli koehenkilöillä tehty tutkimus, jossa iPS-soluja käytetään Parkinsonin taudin hoidossa.
Kokeet aloitetaan ensi kuussa Kioton yliopiston kantasoluja tutkivassa keskuksessa. Keskusta johtaa Shinya Yamanaka, joka sai vuonna 2012 lääketieteen Nobel-palkinnon yhdessä isobritannialaisen John Gurdonin kanssa.
– Me aiomme jatkaa tutkimustamme huolella, mutta ripeästi, Kioton yliopiston sairaalan kanssa, että uusi hoito, jossa käytetään iPS-soluja, olisi mahdollisimman pian saatavilla, Yamanaka sanoo.
iPS-solut ovat kantasoluiksi palautettuja tavallisia soluja ja Yamanakan palkittu tutkimus käsittelikin juuri solujen palauttamista kantasoluiksi.
Koska hoidossa hyödynnetään iPS-soluja eikä varsinaisia kantasoluja, se tarkoittaa, että niitä olisi mahdollista käyttää myös Irlannissa ja niissä Etelä-Amerikan maissa, joissa kantasolujen käyttäminen on kielletty.