Menetelmän avulla on mahdollista kehittää uudenlaisia soluhoitoja, jotka voisivat auttaa sadoissa taudeissa.
Suomessa tutkijat ovat onnistuneet luomaan soluja, jotka eivät voi muuttua syöpäsoluiksi. Menetelmä mahdollistaa uudenlaiset, turvalliset soluhoidot, kertoo Helsingin yliopisto tiedotteessaan.
Menetelmän ovat kehittäneet Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkijat. He onnistuivat luomaan soluja, joiden jakautumista voidaan kontrolloida.
Menetelmän mahdollistamista uudenlaisista soluhoidoista voisi olla apua sadoissa taudeissa. Soluhoitoja voitaisiin Helsingin yliopiston mukaan käyttää esimerkiksi sydäninfarktin hoidossa.
Monissa verisairauksissa ihmisille annetaan jo nyt uusia soluja. Myös diabetesta on voitu hoitaa siirtämällä elinluovutuksista saatuja soluja. Hiljattain diabetesta on hoidettu myös potilaan omista kantasoluista muokattujen beetasolujen avulla.
Geenimuokatut solut altistavat kuitenkin esimerkiksi syövän riskiä kasvattaville DNA-muutoksille. Solujen siirtäminen ihmisten välillä on myös hankalaa, sillä ihmisten kudostyypit ovat erilaisia.
Myös kaikille sopivia, ihmisen immuunijärjestelmän tunnistamattomia soluja on saatu aikaiseksi. Näihinkin soluihin liittyy tiedotteen mukaan kuitenkin lisääntynyt syöpäriski.
Solujen muokkausta ilman sivuvaikutuksia
Tutkimusryhmän ratkaisu mahdollistaa Helsingin yliopiston mukaan paitsi kasvattaa soluja tehokkaasti myös pysäyttää niiden kasvu halutussa kohtaa. Soluja voi lisäksi muokata ilman pelkoa sen sivuvaikutuksista.
Soluista voidaan tiedotteen mukaan tehdä esimerkiksi sellaisia, että ihmisen immuunijärjestelmä ei tunnista niitä.
– Aiemmin tällaiset solut olisivat olleet hyvin riskialttiita, koska immuunipuolustus valvoo myös syövän syntyä. Nyt se riski on hyvin pieni tai olematon, tutkimusryhmän työn ohjaaja, dosentti Kirmo Wartiovaara sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.
Parhaimmillaan soluista voitaisiin Wartiovaaran mukaan tehdä tuotteita, jotka sopivat kaikille ja saadaan tarpeen tullen nopeasti käyttöön.
Tutkimusryhmän keksintö on suojattu patentilla.