Uutta tietoa dramaattisista hetkistä: Oulun lentokenttä avattiin yöllä, jotta Sulon henki saatiin pelastettua – "En ole ikinä hoitanut niin pientä ja niin sairasta lasta"

0:25img
Julkaistu 05.06.2018 08:34
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Lääkärihelikoptereita pyörittävä FinnHEMS on paljastanut uutta tietoa viime kesänä tapahtuneesta dramaattisesta tehtävästä, joka todennäköisesti pelasti 7-vuotiaan sotkamolaispojan Sulon hengen. Oulun remontissa ollut lentokenttä avattiin elokuussa keskellä yötä, jotta Tukholmasta saapuva, sairaalalaitetta tuova, lento saatiin perille.

Sulo-poika oli viety lauantaisena iltana Kajaanin keskussairaalan päivystykseen, missä lääkäreiden määräämät kokeet paljastivat keuhkokuumeen. Pojalla oli ollut jo useita päiviä kestänyt kuume ja terveyskeskuksessa oli epäilty aiemmin influenssaa.

Antibiootti ja lisähappi auttoivat jonkin aikaa, mutta pojan tilan alkoi heiketä ja hänet oli kytkettävä hengityskoneeseen.

– Lähtö Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) oli välttämätöntä, FinHEMS:in vuosikertomuksessa kerrotaan.

Vaikeuksia ilmeni heti

Siirtoa Ouluun mutkisti kuitenkin pojan kriittinen tila ja saattajaksi sopivan lääkärin puuttuminen Kajaanin päivystyksestä. Ainoan anestesialääkärin lähettäminen ambulanssin mukana Ouluun olisi tarkoittanut, että päivystys olisi jäänyt ilman anestesialääkäriä useiksi tunneiksi. Kokematonta lääkäriä taas ei voinut lähettää niin kriittiselle tehtävälle.

– Vaikka potilaan tila olisikin vakautunut sairaalassa, ei ollut mitään takeita, etteikö hänen vointinsa olisi voinut romahtaa matkalla.

Tällöin anestesialääkäri Ahti Sillaste tajusi, että turvallisin ratkaisu oli siirtää poika helikopterilla Ouluun. FinHEMS:in kopterit eivät normaalisti hoida sairaaloiden välisiä siirtoja.

Oulun tukikohdan ensihoitolääkäri Petra Portaankorva, ensihoitaja Jaakko Hanni ja lentäjä Sauli Koutaniemi lähtivät kuitenkin matkaan noutamaan hengitysvaikeuksista kärsinyttä lasta Kajaanista.

Helikopteria odotellessa Sillaste teki kaikkensa pojan tilan parantamiseksi.

– En ole ikinä hoitanut niin pientä ja niin sairasta lasta, hän muistelee.

Helikopterin saavuttua Kajaaniin, tilanteen vakavauus paljastui miehistölle kokonaisuudessaan. Oli mahdollista, ettei poika kaikista ponnisteluista huolimatta selviäisi elossa.

0:25img

Myrsky sotki tilannetta entisestään

Aluksi lääkärit harkitsivat Sulon siirtämistä helikopterilla suoraan Lastenklinikalle Helsinkiin. Lastenklinikalla toimi Suomen ainoa lasten hoitoon erikoistunut ECMO eli sydän-keukohkokone -tiimi.

Sääkartat paljastivat kuitenkin karun tilanteen. Eteläistä Suomea riepotellut Klaara-myrsky oli kiihtymässä täyteen raivoonsa, eikä helikopterilento Helsinkiin ollut mahdollista.

Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi pojan hoitaminen Oulussa teho-osastolla. OYS:ssa annettu typpihoito paransikin pojan vointia hetkeksi, jonka jälkeen hänen tilansa romahti uudelleen.

– Sydän-keuhkokone jäi lääkäreiden ainoaksi mahdollisuudeksi.

Oulussa oli saatavilla aikuisille tarkoitettu ECMO-laite, mutta sairaalassa ei ollut kokemusta eikä välineistöä pienten lasten hoitamiseen. Lääkärit päätyivät pyytämään apua Tukholman Karoliiniselta yliopistosairaalalta, jonka siirrettävä hengityslaite ja sitä käyttävä tiimi lähtivät lentokoneella kohti Oulua.

Lennonjohtaja saapui keskellä yötä

Oulun lentokentän kiitorata oli tapahtuma-aikaan remontissa ja kenttä oli suljettu lauantain ja sunnuntain vastaiseksi yöksi. Lentoaseman johtaja Liisa Sallinen oli lomalla saadessaan tiedon elintärkeästä lennosta. Johtaja hälytti keskellä yötä paikalle lennonjohtajan, joka ohjasi Ruotsista saapuvan koneen turvallisesti perille.

FINHEMS:in mukaan ilman lentokentän avaamista, lääkintälento olisi jouduttu ohjaamaan varakentälle Kemiin, jolloin apu olisi saattanut tavoittaa Sulo-pojan liian myöhään.

Ruotsista saapunut tiimi oli OYS:n teho-osastolla varhain aamulla, jolloin vakavasti sairas poika saatiin kytkettyä ECMO-laitteeseen.

Poika saatiin muutama tunti myöhemmin siirrettyä Helsinkiin, sillä myrsky oli lopulta hellittänyt otteensa. Kahdeksan päivää myöhemmin Sulon keuhkojen tila alkoi parantua ja hänet saatiin irrotettua hengityslaitteesta.

– Kun Sulo pääsi sairaalasta kotiin, oli kulunut kolme viikkoa siitä, kun kuume oli alkanut nousta.

FINHEMS:n mukaan pojan sairastumisen syy ei koskaan selvinnyt. Pojan pelastuminen sen sijaan vaati sairaaloiden, hoitohenkilökunnan ja maiden rajat ylittävää yhteistyötä. Lisäksi mukana oli ripaus onnea.

– Sulo tarvitse näitä kaikkia, vuosikertomuksessa todetaan.

FinnHEMSIN vuosikirjasta kertoi aiemmin tiistaiaamuna Iltalehti.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa