Syyttäjälaitos tiedotti eilen, ettei poliisin marraskuisesta aseenkäytöstä Jämsässä aloiteta esitutkintaa. Syyttäjän asiakirjat valottavat ammuskeluun johtaneen yöllisen piiritystilanteen taustoja.
Miehen epäillään ampuneen kohti poliiseja Jämsän Eväjärvellä 15. päivä marraskuuta, kun poliisi meni sisään tämän asuntoon. Tilanteessa poliisi ampui miestä käteen ja otti tämän lopulta kiinni.
Syyttäjälaitoksen asiakirjoista käy ilmi, että poliisipartio oli mennyt jämsäläismiehen asunnolle alun perin siksi, että miehen poika oli soittanut viranomaisille ja ollut huolissaan. Isää ei ollut näkynyt useampaan päivään ja tämä oli ollut ”huonossa kunnossa”.
Asiakirjoissa kerrotaan, että ambulanssi oli käynyt miehen asunnolla joitain päiviä aiemmin. Ambulanssin henkilökunta ei kuitenkaan ollut onnistunut hoitamaan potilasta. Syy tälle ei käy syyttäjän päätöksistä ilmi.
Joka tapauksessa asunnolle mentiin marraskuun 15. päivä uudestaan ja poliisivoimin. Aluksi kyse oli tavanomaisesta huolitehtävästä, mutta tilanne muuttui, kun ensimmäistä paikalle mennyttä partiota uhattiin aseella.
Poliisit olivat olleet tässä vaiheessa sisällä asunnossa. He kuitenkin vetäytyivät ulos heti uhkauksen jälkeen. Mies jäi asuntoon yksin. Poliisipartio oli ilmoittanut ampuma-aseesta Virve-kanavalla kello 20.19.
"Vaarallisesti aseistautunut"
Poliisi tiesi ennalta, että miehellä oli hallussapitolupia aseisiin ja että tämä oli aiemmin toiminut työssä, jossa ollaan tekemisissä aseiden kanssa.
Syyttäjän mukaan poliisi oli voinut olettaa, että mies on "vaarallisesti aseistautunut ja toimintakykyinen poliisia vastaan". Paikalle komennettiin lisää poliisimiehiä.
Asiakirjojen mukaan poliisi pyrki ratkaisemaan tilannetta ensin käskyttämällä ja neuvottelemalla miehen kanssa. Neuvotteluja käytiin tai yritettiin käydä soittamalla miehen puhelimeen ja kovaäänisen kautta. Tämä ei johtanut mihinkään. Vaihe kesti puolilleöin.
Syyttäjä kuvaa, että "resurssitilanteen parannuttua" poliisi ryhtyi toteuttamaan varasuunnitelmaa. Asuntoa tarkastettiin ensin dronea käyttäen ja sen jälkeen asuntoon mentiin uudestaan, tällä kertaa poliisikoiran kanssa.
Poliisimiehet olivat tässä vaiheessa aiempaa järeämmissä varusteissa, sillä asiakirjoissa kerrotaan vain yhden poliisimiehen olleen normaalipartion tamineissa.
Joitain yksityiskohtia varasuunnitelman osalta on syyttäjän asiakirjoista salattu. Piilotetut yksityiskohdat liittyvät mitä todennäköisimmin jonkinlaisiin poliisin erikoistilanteissa käyttämiin resursseihin.
Lue myös: Poliisin aseenkäytöstä Jämsässä ei aloiteta esitutkintaa – poliisi ampui miestä kämmeneen
Kiinni vasta aamulla
Kun asuntoon menneet poliisit tarkastivat sisätiloja, mies ampui asuntonsa parvelta pienrevolverilla kerran tai kaksi. Syyttäjän mukaan laukaukset tulivat poliisien suuntaan, mutta eivät osuneet. Yksi poliisimiehistä vastasi ampumiseen konepistoolillaan. Poliisi ampui neljä kertaa. Laukaustenvaihto tapahtui noin kello 2 yöllä.
Syyttäjän mukaan miestä oli käskytetty tilanteessa ja varoitettu voimakeinojen ja aseen käytön mahdollisuudesta.
Noin 10 minuutin kuluttua mies oli syyttäjän selvityksen mukaan ampunut uudemman kerran. Poliisi vastasi jälleen ampumalla takaisin.
Miestä ei asiakirjojen perusteella otettu kiinni välittömästi. Kiinniotto tapahtui vasta seuraavana aamuna kello 10.41. Mies oli loukkaantunut poliisin ampumasta luodista. Luoti oli osunut kämmeneen.
Poliisin voimankäyttöä tutkineen aluesyyttäjän mukaan poliisin aseenkäyttö oli tilanteessa asianmukaista. Miestä ei saatu pysäytettyä lievemmin keinoin. Syyttäjä kiinnittää huomiota myös siihen, että miehen ampuessa poliisit olivat osaksi asunnon keittiön syvennyksestä, josta ei ollut poispääsyä muuten kuin ikkunan kautta.
Poliisien osalta asiassa ei siis aloiteta rikostutkintaa. Sen sijaan revolverilla ampuneen miehen toimia tutkitaan poliisien murhan yrityksinä. Tutkintaa johtaa keskusrikospoliisi.