Asiantuntijat kertovat, miten irtisanomiseen kannattaa suhtautua ja kuinka siitä olisi hyvä jatkaa eteenpäin.
Potkujen saaminen voi tuntua luissa ja ytimissä. New York Postin haastattelemat asiantuntijat kertovat, kuinka järkytyksestä voi toipua ja mitä sen jälkeen pitäisi tehdä.
1. Ota rauhallisesti
Jos suinkin mahdollista, kannattaa karuun uutisen kuullessaan pysytellä tyynenä.
– Jos pystyt ottamaan rauhallisesti kuullessasi huonot uutiset, teet varmasti vaikutuksen esimieheesi, joka luultavasti pelkäsi tunneryöppyä, vinkkaa kliininen psykologi Sabrina Romanoff manhattanilaisesta Lenox Hillin sairaalasta.
Tunteiden hillitseminen tässä keskustelutilanteessa palkitsee, mikäli joskus tulevaisuudessa palaat saman yhtiön palvelukseen. Tyyni suhtautuminen takaa maineesi säilymisen ja voi auttaa sinua saamaan suosittelijan työnhaussa.
Jos mahdollista, voit myös koettaa ilmaista kiitollisuutta työnantajaasi kohtaan sekä kiittää mahdollisuudesta työskennellä ja oppia tässä tiimissä.
Lue myös: Psykologi Jaakko, 28, kokeili kuukauden kolmivuorotyötä – yövuorojen rankkuus yllätti: "Arvostus on kasvanut"
2. Pysähdy
Tauko voi tehdä hyvää mielelle.
– Yritä hyödyntää tämä torjutuksi tuleminen mahdollisuutena ymmärtää, miksi et ollut parhaimmillasi tässä tehtävässä, Romanoff neuvoo.
– Pettyminen on täysin luonnollinen reaktio. Yritä kuitenkin käyttää sitä ponnahduslautana, joka lisää motivaatiotasi halussasi kehittyä ammatillisesti ja tutkia, mitä askeleita tarvitset menestyäksesi seuraavassa työssäsi.
3. Älä jää yksin
Irtisanomisen jälkeen voi olla hankalaa erottaa oma persoona ammatti-identiteetistä. Mieleen voi kohota syvän häpeän tunne, katumusta, pelkoa ja epätoivoakin.
Newyorkilainen psykologi Jessica January Behr vinkkaa, että mahdollisuuksien mukaan voisi olla hyvä käsitellä potkujen aiheuttamia tuntemuksia muiden kanssa. Ystävät ja perheenjäsenet voivat tarjota arvokasta tukea ja hyviä neuvoja.
Itseään kohtaan kannattaa olla rehellinen, mutta samalla armollinen. Pysähdy joksikin aikaa miettimään potkujen syitä. Anna mielen vaeltaa ja mieti sitten rehellisesti, mitkä asiat ehkä johtivat tähän tilanteeseen.
Tähän Behr suosittelee avuksi erästä harjoitusta: siinä pohditaan, ketkä ihmiset, mitkä paikat ja mitkä asiat vaikuttivat potkujen saamiseen. Pohdi, miltä sinusta tuntui työskennellä työkaveriesi kanssa? Oliko sinulla heidän kanssaan mukavaa? Olisitko voinut tehdä jotain, mikä olisi parantunut suhdetta työkavereihisi. Miltä sinusta tuntui työskennellä siellä, missä työpaikkasi oli?
Omia tunteita voisi olla hyvä tarkastella: Ovatko niistä mitkään sinulle yllättäviä? Voisivatko ne kertoa jostain mahdollisesti taustalla piilevästä ongelmasta? Miltä työsi eri puolet sinusta tuntuivat: työtehtävät, työajat, työtehtäväsi, palkka? Pohdi, onko yleistunnelmasi työhösi liittyen positiivinen vai negatiivinen.
– Se auttaa käsittelemään vaikeita tunteita terveellisellä ja hyödyllisellä tavalla, jolloin voit oppia jotain tästä kokemuksesta.
Lue myös: Jos pistät palkastasi 10 vuoden ajan 200 euroa sivuun, sinulla voi olla eläkepäiviesi iloksi 350 000 euron megapotti: "Ei syyttä kutsuta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi"
4. Pohdi, pitäisikö lähteä uusille urille
Behr suosittelee pohtimaan potkujen jälkeen, olisiko elämässä kenties mahdollista valita uusi polku. Tähän hän suosittelee avuksi Venn-diagrammia: piirrä paperille kaksi osittain päällekkäin olevaa ympyrää. Vasemmanpuoleinen edustaa koko identiteettiäsi ja oikeanpuoleinen työidentiteettiäsi. Listaa, millaisilla ominaisuuksilla kuvailisit kumpaakin. Katso, mitkä osiot menevät päällekkäiseen osioon eli kuuluvat molempiin puoliisi.
– Kun tarkastelet sanoja kaaviossa, ala rakentaa ymmärrystä arvoistasi ja mieti, miten tämä voisi ohjata sinua eteenpäin urapolullasi.
Esimerkiksi: saatat ajatella, että luovuus ei ole kaikkein eniten sinua kuvaava piirre, mutta piirrustuksessasi tämä ominaisuus voi löytyä kaikilta kolmelta sektorilta. Saatat olla ammatiltasi kirjanpitäjä, mutta kaavion perusteella sinun voisi olla hyvä alkaa perehtyä esimerkiksi graafisen suunnittelun ihmeelliseen maailmaan.
Lue myös: Työnarkomaani Jonathan sai sydänkohtauksen – nämä kuusi asiaa hän otti opikseen: "Ajattelin, että se kuuluu vastuisiini"
5. Älä mainitse potkuista ansioluettelossa tai LinkedInissä
Cohen huomauttaa, että ihminen voi menettää työpaikan niin monien eri syiden takia, esimerkiksi koronapandemiasta johtuvien supistamisten vuoksi.
– Ei ole tarpeen kertoa, että olet tullut irtisanotuksi. Laita vain selkeästi näkyviin päivä, jolloin työsuhteesi päättyi. On hyvin tavanomaista jättää joku työ sellaisen syyn vuoksi, joka ei johdu työntekijästä itsestään.
Katso myös: Huvipuiston työntekijä sai potkut korvalävistysten takia.
1:41
Lue myös: Viiden minuutin "burritokikka" voi vähentää stressiä – kokeile vaikka kesken etätyöpäivän
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: New York Post