Vääntö EU:n huippupaikoista jatkuu – Eero Heinäluoma uskoo edelleen demareiden kärkiehdokkaan mahdollisuuksiin: "Se on Suomenkin kannalta tärkeää"

3:39img
Tapio Nurminen kommentoi huippukokouksen etenemistä.
Julkaistu 02.07.2019 06:21
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Europarlamentaarikko Eero Heinäluoma on edelleen toiveikas ryhmänsä S&D:n kärkiehdokkaan Frans Timmermansin mahdollisuuksista EU-komission johtoon.

Näin siitäkin huolimatta, että Timmermansiin perustuva nimityspaketti ei kerännyt toissa yönä huippukokouksessa tarpeeksi kannatusta. Myöskään pääministeri Antti Rinne (sd.) ei ollut kokouksen jälkeen enää kovin toiveikas kannattamansa Timmermansin suhteen.

Sosiaalidemokraattisen S&D:n johtoryhmään kuuluva Heinäluoma ei usko, että EU-parlamentti hyväksyisi ketään muuta kuin jonkun ryhmien nimeämistä kärkiehdokkaista - ei ainakaan S&D, joka on toiseksi suurin ryhmä. Hänestä Timmermans on kärkiehdokkaista se, jolla on parhaat mahdollisuudet saada tuki sekä päämiesten Eurooppa-neuvostossa että parlamentissa.

Heinäluoma ei sulje pois sitä, että hänen ryhmänsä voisi antaa tukensa myös jonkun muun ryhmän kärkiehdokkaalle, mutta pitää Timmermansin asemaa ryhmän keskuudessa erittäin vahvana.

– Hollantilainen Timmermans teki näistä kärkiehdokkaista parhaan kampanjan. Hän on saanut demareiden keskuudessa erittäin vahvan kannatuksen ja se on vain lisääntynyt vaalien jälkeen.

Heinäluoman mielestä Timmermansin valinta olisi myös Suomen etu.

– Hän tulee maasta, joka ei kuulu näihin suuriin maihin. Se on Suomenkin kannalta tärkeää, että komission johtaja ymmärtää myös pienten maiden tarpeet, Heinäluoma sanoo.

Keskustaoikeiston Manfred Weber tulee Saksasta, mutta myös liberaalien ehdokas Margrethe Vestager on pienestä maasta: Tanskasta. 

Vääntö jatkuu tänään

Nykyinen komission varapuheenjohtaja Timmermans on tehtävässään kaitsenut oikeusvaltioperiaatteita ja joutunut sen takia vastakkain Puolan ja Unkarin kanssa. Muun muassa tästä syystä joukko Itä-Euroopan maita on asettunut poikkiteloin Timmermansin puheenjohtajanimitystä kohtaan.

Sosialistiehdokkaan nostaminen komission puheenjohtajaksi on liikaa myös joillekin Euroopan kansanpuolueen (EPP) edustajista. EPP on Euroopan parlamentin suurin ryhmä ja viisi vuotta sitten sen kärkiehdokas Jean-Claude Juncker valittiin komission johtoon.

Nimityspakettia kasaava huippukokous keskeytettiin eilen puolitapäivin valvotun yön jälkeen. Vääntö nimityksistä jatkuu tänään.

Tuoreimmat aiheesta

EU