Helsingin Kauppatorilla sijaitsevaa Havis Amanda -veistosta ei ole suunniteltu kestämään sen päällä roikkuvia juhlijoita. Patsaan yllättävästä hauraudesta muistuttaa Laila Pullisen säätiön puheenjohtaja ja Nissbackan kartanon veistospuiston toiminnanjohtaja Jean Ramsay.
Aihe on ollut tapetilla jääkiekon kultajuhlien myötä Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Nasima Razmyarin todettua, että juhlinnalle olisi hyvä keksiä joku toinen paikka.
Ramsay on samoilla linjoilla ja on tyytyväinen, että Razmyar toi esille vaihtoehtoisia toimintamalleja.
Lue myös: Helsingin apulaispormestari Razmyar haluaa suojella Mantan patsasta – "Seuraavaan kultajuhlaan pitäisi keksiä joku muu juhlintapaikka"
Pronssiveistos on sisältä ontto
Ramsay toteaa MTV Uutisille, että jo yleissivistyksen takiakin ihmisten olisi syytä tiedostaa, että pronssiveistos on sisältä ontto eikä sitä ole suunniteltu kantamaan sen päällä seisovien ihmisten painoa.
– Ihmiset usein mieltävät, että koska veistos on metallia, niin kyllä se kestää. Havis Amandan hauraus perustuu siihen, että se on pronssiveistos eikä kiipeilyteline.
Hän huomauttaa, että pronssi on pehmeä metalliseos.
– Sula pronssi jäljentää muottinsa muodon täydellisesti hiuskarvaa ja sormenjälkeä myöden. Mutta pronssia ei ole luotu kestäväksi metalliksi ja senpä takia meillä ei ole pronssisia portaita talojen ulkopuolella.
"Voisi oppia ilon kautta uutta"
Ramsay toteaa, että pronssiveistosten hauraus ei ole nykyään yleisessä tiedossa.
– Aina kun ihmisiä toruu ja heitä valistetaan, niin niiltä menevät korvat kiinni ja sitä pidetään nipottamisena ja alkaa raivoaminen. Mieluummin pitäisi mennä ilon kautta, että opitaan tässäkin jotain uutta.
Ramsay ei pidä pronssiveistoksen päälle kapuamista juhlinnan yhteydessä epäkunnioittavana. Hän toteaa, että muissakin Euroopan maissa esimerkiksi urheiluvoittojen yhteydessä ihmiset käyttäytyvät aivan samalla tavalla.
– Kyseessä ei ole häväistys. Veistoksen päälle kiivetään puhtaasta riemusta, enkä minä sitä haluaisi toisaalta ihmisiltä kieltääkään. Mutta ihan yhtä hyvin voitaisiin voiton merkiksi kylpeä teoksen graniittiosioissa ja olla kiipeämättä pronssiveistokseen.
"Ei lasisen kasvihuoneenkaan päälle lähdetä kiipeämään"
Ramsay toivoo ihmisten tiedostavan, että veistoksen päälle kiipeäminen voi olla heille itselleen riski.
– Jos valu pettää jostain kohdasta, niin sieltä tullaan alas ja on yhtäkkiä neljäsataa kiloa pronssia niskassa. Siinä voi käydä tosi huonosti, eli kannattaa miettiä kahteen kertaan.
– Jos on lasinen kasvihuone, niin ei senkään päälle lähdetä kiipeämään. Se saattaa mennä rikki ja valtimo aueta, kun siitä tippuu läpi, hän jatkaa.