Vaarallinen kielikuva: Onko ISIS nykyajan natsit?

Mirja Sipinen Kommentti
www.jannetorikka.fi
Julkaistu 09.09.2015 07:40
Toimittajan kuva

Mirja Kivimäki

mirja.kivimaki@mtv.fi

@MirjaKivimaki

Natsikortti on nyt poikkeuksellisen helppo lyödä pöytään. Viime viikkojen uutiset ovat tuoneet monelle mieleen toisen maailmansodan, ja syystäkin. Pakolaisten loputtomat jonot, huudot "ei leireille, ei leireille", fanaattisen armeijan mielipuolinen väkivalta ja ihmisten jaotteleminen etnisen alkuperän pohjalta ovat kiistämättä kuin kaikuja natsien keskitysleireiltä.

Kaamean näytelmän osat vain on silputtu ja sekotettu perin pohjin uusiksi ja jaettu melkein kuin arpomalla uusille kohteille. 

Natsikortin helpoin kohde on tietysti ISIS. Se on aggressiivisen laajentumishaluinen organisaatio, joka käyttää barbaarista väkivaltaa ja uhoaa kuolemaa muille kansoille. Mutta ennen kuin ISIS-järjestön nimeää natseiksi, kannattaa miettiä mitä vertaus todella tarkoittaa. Natsismilla kun on perusteltu lähes jokaista sotilaallista hyökkäystä toisen maailmansodan jälkeen. Erityisesti silloin kun se tulee vallanpitäjän taholta, kannattaa käytännössä varautua sotaan.

90-luvulla George Bush vanhempi näki Kuwaitin hyökkäyksen Hitlerin sotaretkenä Puolaan. Alkoi Persianlahden sota. 

– Olemme nähneet tällaista ennenkin. He ovat 1900-luvun murhaavien ideologioiden perilliset, he seuraavat fasistien, natsien ja totalitaristien esimerkkiä, julisti puolestaan George Bush nuorempi al-Qaidasta 911-iskujen jälkeen. Pian alkoi Afganistanin sota. 

Vuonna 2002 Saddam Husseinin Irak toi Bush nuoremman mieleen "Tshekkoslovakian miehityksen vuonna 1938". Irakin sota alkoi 2003. 

Kahtena viime vuotena Venäjä on toistuvasti kuvannut Ukrainan nykyhallintoa fasistiseksi. Natsiviittaus on täysin ilmeinen, ja sitä käytetään Venäjällä jatkuvasti perustelemaan Itä-Ukrainan ja Krimin tapahtumia.

Tuorein natsivihollinen on ISIS. Viimeksi korttia on käyttänyt mm. Australian pääministeri Tony Abbott.

– Natsit tekivät kammottavia hirmutöitä mutta heillä oli riittävästi häpyä yrittää edes peittää se. Nämä ihmiset (ISIS) kehuskelevat pahuudellaan, Abbott sanoi viime viikolla. Obama sentään on vielä pitänyt natsikortin taskussaan.

ISISin vertaaminen natseihin onkin suora kutsu aseisiin. Se sanoo: Jos katsomme tätä sotilaallisesti sivusta, me näyttäydymme myöhemmin samanlaisina kuin ne, jotka aikoinaan katselivat natsien valtaannousua aivan liian pitkään.

Entäs me? Jos ISIS nyt on natsit, mikä on meidän roolimme? Onko Eurooppa nyt 40-luvun Yhdysvallat?

Yhtymäkohtia on. Toisen maailmansodan aikaan Yhdysvallat katsoi aika pitkään vierestä vanhan mantereen paloa. Tarvittiin isku Pearl Harbouriin, jotta Yhdysvallat päätti liittyä sotaan. Pakolaiset yrittivät päästä pois Keski-Euroopasta Yhdysvaltoihin. Euroopan laitamilta heitä palautettiin junalasteittain takaisin Saksaan - myös Suomesta, tunnetuin seurauksin. Nyt Saksa ja Itävalta ovat ne rauhan satamat johon pakolaiset eniten pyrkivät, ja Eurooppa empii pitäisikö tehdä jotain muutakin.

Silti olisi yksinkertaistavaa sanoa että Syyrian kaaoksen ja valtavan pakolaiskriisin ratkaisu on sotilaallinen: Syyriaan voitaisiin tietysti lähettää raskaasti aseistetut maajoukot, hakata ISIS-taistelijoista ilmat pihalle, sulkea Syyrian öljyhanat ja jäädyttää pankit. Sitten ISIS putoaisi polvilleen ja ongelma ratkeaisi. 

Kuulostaako liian helpolta? Sitä se varmasti onkin. Edelläoleva kappale on kuitenkin sanasta sanaan republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vastaus ISIS-järjestön kaatamiseksi.

Ongelma vain on se että Syyrian sota ei ole yksittäisen valtion hyökkäys vaan pikemminkin fanaattinen aate jonka kannattajat ovat soluttautuneet siviilien joukkoon. Ja jos ISIS kaatuisikin, vallankahvasta pitäisi kiinni toinen hirmuhallitsija, Bashar al-Assad - mies jonka uskotaan kiduttaneen, joukkomurhanneen ja pommittaneen siviilejä ja käyttäneen kemiallisia aseita omiin kansalaisiinsa. Ja kolmanneksi: Syyria on jo kaaoksessa, miljoonat ovat jo paenneet. Sota ei ole mikään reset-nappi jolla voi palata normaalitilaan.

Jos ISIS-ongelma ratkeaa ilmaiskuilla tai maajoukoilla, katsokaa Irakia ja Afganistania. Kuinkahan hyvin siellä on onnistuttu? Eniten pakolaisia Suomeen tulee edelleen Irakista. Ja mitä tulee natseihin, täytyy sentään muistaa että ISIS-järjestön hirmutöillä on vielä matkaa toisen maailmansodan tapahtumiin.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset