Väsyneenä ajaminen on yleistä kesäliikenteessä. Liikenneturvan teettämän kyselyn tulokset paljastavatkin, että kolmannesta suomalaisista kuljettajista vaivaa väsymys.
Liikenneturva teetti toukokuussa kyselyn, johon vastanneista lähes kolmannes kertoo ajaneensa liian väsyneenä. Heistä 16 prosenttia kertoo ajaneensa viimeisen vuoden aikana niin väsyneenä, että on pelännyt sen olevan turvallisuudelle vaaraksi.
Rattiin nukahtamista on pelännyt 13 prosenttia vastaajista ja ajaessa on torkahtanut lähes yksi kymmenestä. Seitsemän prosenttia kertoo taas joutuneensa läheltä piti -tilanteeseen väsymyksen takia.
Liikenneturvan vinkit väsymyksen välttämiseen
- Nuku edellisenä yönä vähintään 6 tuntia tai enemmän
- Nuku tarvittaessa päiväunet ennen matkaa
- Mieti etukäteen taukopaikat ja tauota ajo
- Vältä ajamista sairaana ja huonokuntoisena
- Älä syö tukevaa ateriaa tai juo alkoholia ennen ajoon lähtöä
- Vältä ajamista aamuyön tunteina klo 01–06, kun riski rattiin nukahtamisesta on suurimmillaan
- Hyvä ja pirteä matkaseura auttaa pysymään vireänä
– Väsymystä löytyy monen onnettomuuden taustalta, ja se lisää mahdollisia vaaratilanteita. Kuljettajaan väsymys vaikuttaa samaan tapaan kuin alkoholi: ajokyky heikentyy, reagointi hidastuu ja kuljettaja tarvitsee enemmän aikaa havaitsemiseen, ratkaisujen tekoon ja toimintaan, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen kertoo.
Lähes kolmannes vastaajista kertoo väsyneenä ajamisen syyksi pitkät ajomatkat ja noin neljäsosa taas kertoo syyksi työn. Noin kuudesosalle vastaajista väsymystä aiheuttivat unettomuus, elämäntilanne tai se, ettei ehdi nukkua tarpeeksi. Tästä huolimatta yli puolet vastanneista piti väsyneenä ajamista vakavana tai erittäin vakavana liikennerikkomuksena.
– Vastauksista näkee, että ruuhkavuodet, hektinen elämänrytmi ja jatkuva suorittaminen valuvat tien päälle. Suomessahan on muutenkin puhuttu viime aikoina paljon siitä, että ihmiset eivät yksinkertaisesti nuku tarpeeksi, Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi sanoo.
Väsymystä torjutaan ajon aikana jaloittelemalla tauon aikana, avaamalla ikkunan, kuuntelemalla radiota tai juomalla jotain kofeiinipitoista. Taskisen mukaan paras lääke väsyneenä ajamiseen on varmistaa riittävä lepo ennen ajoon lähtöä.
– Kesäreissut ja viikonloppumatkat kannattaa suunnitella niin, että ajomatkat ja riittävät lepotauot on otettu aikataulutuksessa huomioon, Taskinen sanoo.
Lähde: Liikenneturva
---
1:22