Väärinkäyttäjä palauttaa datalaitteelta poistetut tiedot näppärästi

Lehtikuva
Julkaistu 27.07.2015 03:00

MTV UUTISET - STT

Vanhat tietokoneet, älypuhelimet, muistitikut ja muut henkilökohtaisia tietoja sisältävät laitteet voivat olla tietoturvariski, jos ne hävitetään huolimattomasti.

Vaikka laitteen muistin tyhjentäisi, sitä ei kannata heittää lähimmälle roskalavalle.

– Netistä löytyy hurja määrä ohjelmia, joilla tiedot voi palauttaa. Riittää, kun osaa asentaa sellaisen ohjelman ja käyttää Windowsin ikkunoita, toteaa tietojen poistamiseen erikoistuneen Blancco-yrityksen toimitusjohtaja Sami Tuupanen.

Tuupasen mukaan on pitkälti laitteen valmistajasta kiinni, kuinka perusteellisesti tiedot häviävät, kun käyttäjä ne poistaa. Esimerkiksi joissakin älypuhelimissa tietojen poistaminen saattaa poistaa vain tietoon viittaavan osoitteen, mutta jättää itse tiedon laitteeseen.

Jotkut kodinkoneliikkeet tarjoavat kuluttajille palvelua, jossa laitteen muisti tyhjennetään ja asiakas saa virallisen todistuksen siitä, että tiedot on varmasti poistettu. Tuupanen korostaa, että vaikka ei tahtoisikaan käyttää maksullista palvelua, kannattaa aina kuitenkin edes formatoida tai alustaa laite, tai poistaa tiedot käyttämällä ilmaistyökaluja. Kaikki tämä tekee tietojen palauttamisen ainakin hiukan vaikeammaksi.

Kierrätä datalaite oikein 

  • Data-SER (sähkö- ja elektroniikkaromu) -kierrätykseen kannattaa viedä kaikki rikkinäiset laitteet, jotka sisältävät muistia. Näitä ovat esimerkiksi tietokoneet, matkapuhelimet ja digikamerat.  
  • Laitteen muisti kannattaa tyhjentää tai päällekirjoittaa ennen kierrätykseen viemistä. Verkosta löytyy ilmaisia ohjelmia, joilla tämä onnistuu. Jos laite on esimerkiksi erilliselle muistikortille tallentava kamera, alusta muistikortti.  
  • Datalaitteita ja muuta sähkö- ja elektroniikkaromua hyväksyvät viralliset kierrätyspisteet löydät kierratys.info-verkkosivustolta. Lisäksi noin 500 elektroniikkaa myyvää liikettä ottaa laitteita vastaan.  
  • Kierrätyspisteet ovat kuluttajille maksuttomia.

Harmaa keräys voi viedä tiedot vääriin käsiin

Varmin keino huolehtia laitteensa ja tietojensa lopullisesta hävittämisestä on viedä se viralliseen sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen. Kierrätysastioita löytyy myös 500 elektroniikkaliikkeestä ympäri Suomen. Kaikki datalaitteiden kierrätyspaikat ovat kuluttajille maksuttomia.

Virallisiin kierrätyspisteisiin viedyt laitteet raportoidaan valvovalle viranomaiselle ja viedään suomalaisiin käsittelylaitoksiin. Rikkinäiset laitteet puretaan ja osa materiaalista, kuten kupari, toimitetaan uusiokäyttöön. Osa muoveista hyödynnetään energiana. Haitallisia aineita sisältävät osat toimitetaan hävitettäväksi siihen erikoistuneille laitoksille.

Kierrätystä organisoi Elker Oy, jonka sähkö- ja elektroniikkalaitteita valmistavien yritysten tuottajayhteisöt perustivat kymmenisen vuotta sitten. Laissa säädetty tuottajavastuu on velvoittanut laitteiden valmistajia ja maahantuojia romun kierrättämiseen vuodesta 2005 lähtien.

– Ikävä kyllä Suomessa on myös niin sanottua harmaata keräystä, jossa laitteita otetaan vastaan, mutta tietoturvan hoitamisesta ei ole tällöin mitään varmuutta, kertoo Elkerin operatiivinen päällikkö Tuomas Räsänen.

Vääriin käsiin joutunut laite voi johtaa esimerkiksi identiteettivarkauksiin tai muuhun henkilökohtaisten tietojen ja kuvien väärinkäyttöön. Elkerin mukaan osa epävirallisiin kierrätyspisteisiin viedyistä laitteista saattaa päätyä uuteen käyttöön ulkomaille.

Yrityspuolella riskit ovat tietenkin vielä suuremmat.

– Suomessakin tällaista kautta on päätynyt tietoa vääriin käsiin ihan pörssiyhtiötasolla asti. Usein löytäjä on tällaisissa tapauksissa ostettu hiljaiseksi, Sami Tuupanen kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Digi