Euroopasta löytyy kymmenittäin toinen toistaan kiehtovampia vaellusreittejä, joihin kannattaa suunnata alkukesästä.
– Useimpiin eurooppalaisiin vaelluskohteisiin kannattaa matkustaa alkukesästä, jolloin majoitusmahdollisuuksia on parhaiten tarjolla. Vuoristomajat ja leirintäalueet saattavat sulkea ovensa kesäkauden jälkeen ja toisaalta elokuussa voi reiteillä olla vaeltajia ruuhkaksi asti, Ebookersin markkinointipäällikkö Leif Neuvonen sanoo.
Myös kelit suosivat alkukesän vaeltelua. Korkeiltakin reiteiltä lumet ovat jo sulaneet, mutta aurinko ei vielä porota läkähdyttävästi. Neuvosen mukaan vaeltaminen on aktiivilomailun kestosuosikki, koska se soveltuu lähes kaikille eikä vaadi kallista kalustoa.
Varustaudu aina reittikohtaisesti
Varustautumista on syytä harkita aina reittikohtaisesti. Majoituksen saatavuus reitin varrella, juomavesitilanne sekä ilmasto vaikuttavat olennaisesti varustautumiseen.
– Valtaosalla Euroopan vaellusreiteistä näin kesäisin riittää kuitenkin kevyt varustus: hyvät kengät, vaellussukat, vesipullo, vaihtokerrasto, aurinkorasva ja hattu on jo paljon. Pieni ensiapupussukka ja linkkuveitsi, puhelin.
– Reitistä riippuen on harkittava karttoja ja kompassia, jotta pysyy reitillä. Valtaosin Euroopan vaellusreitit ovat kuitenkin erittäin hyvin merkittyjä ja niillä tapaa myös muita ihmisiä, joilta voi kysyä. Kevyt pakkaaminen palkitsee reiteillä, joissa voi ruokailla ja majoittua ostopalveluihin turvautuen, Neuvonen kertoo Studio55.fille.
Reitin vaikeustasoa nostaessa myös varusteet ja valmistautuminen on syytä sovittaa haasteen mukaiseksi. Reittien valtavasta kirjosta jokainen löytää varmasti omansa.
– Santiago de Compostelan reitti Espanjassa on tunnettu esimerkki säätakauksella varustetusta vaivattomasta vaelluksesta, jonka varrelta löytyy kaikki palvelut, mutta tunnelma ja maisema on silti ikimuistoinen.
– Toinen äärilaita voisi olla vaikkapa Länsi-Euroopan korkeimmalta vuorelta Mont Blancilta Ranskasta Sveitsin Matterhornille kulkeva Haute Route -vaellusreitti. Siinä ylitetään jäätiköitä, käytetään turvaköysiä ja kivutaan pitkin tikapuita, mutta tarvittavat taidot opitaan kuitenkin matkan varrella.
Peruskuntoinen vaeltaa 15-20 kilometriä päivässä
Sopiva päivämatka on aina henkilökohtainen ja riippuu vaeltajan fyysisestä kunnosta sekä vaellusreitin rasittavuudesta eli siitä, onko reitillä paljon nousuja.
– Hyvä lähtökohta on, ettei useamman päivän vaelluksella kannattaisi ikinä kävellä itseään uuvuksiin. Pitkä ja rankka päivä kun kostautuu seuraavana päivänä. Peruskuntoiselle vaeltajalle 15-20 kilometriä on hyvä päivävauhti tasaisessa tai kumpuilevassa maastossa. Vuoristossa vähemmän. Kuten aina urheillessa, nesteytys on tärkeässä roolissa. Hikoilun vastapainoksi tulee juoda riittävästi ja turvata myös riittävä kivennäisaineiden saanti, Neuvonen kommentoi Studio55.fille.
Euroopan unohtumattomat vaellusreitit
1. Slovenian Mountain Trail
Euroopan vanhin virkistyskäyttöön suunniteltu vaellusreitti kulkee Slovenian vuoristoa pitkin Mariborista viiniköynnösten peittämille rinteille ja Adrianmeren rannalle Ankaraan. Kaksi viidesosaa Sloveniasta on metsän peitossa ja maisema vaihtelee alppiniityistä Välimeren macchiaan. Erinomaisesti merkitty reitti, jonka varrella runsaat 50 majapaikkaa. Bonuksena leimojen kerääminen!Maisemaa Slovenian vuoristosta./ All Over Press
2. Laugavegur, Islanti
Laugavegur on vain 55 kilometriä pitkä vaellus, joka on kuuluisa luonnon erikoislaatuisuudesta ja maiseman vaihtelevuudesta. Reitti kulkee Landmannalaugarin kuumilta lähteiltä Pórsmörkin jäätikkösolaan. Aktiivisia tulivuoria, hobittilaaksoja. Mikä-Mikä-Maa! Reitin varrella sijaitsevat kuusi majaa tekee vaelluksen ja varustautumisen helpoksi.Vaeltaja Islannin Laugavegurilla./ All Over Press
3. West Highland Way, Skotlanti
Vaakasuoraa sateen räimettä ja auringon pimentäviä mäkäräisparvia, mutta myös ah niin ihania ylämaan aukeita, merenrannan vuonoja, ajatuksia tuulettavaa raikkauta ja seikkailuromantiikkaa. Vaatteita on hyvä kuivatella takkatulen ääressä viski kädessä mietteliäästi murahdellen. Skotlanti: Love it or leave it.Maisemaa Skotlannin West Highland Waylta./ All Over Press
4. Durmitor, Montenegro
Unescon maailmanperintölistalla komeilevan Durmitorin kansallispuiston ykkösnähtävyys on Yhdysvaltain Grand Canyonin jälkeen maailman toiseksi syvin rotkolaakso: Tara. Kansallispuistossa sijaitsee myös Ledena pecina -jääluola ja kuvankaunis Mustajärvi. Virveli ja trangia mukaan! Durmitorin vesistöt kuhisevat muun muassa tonavanjokilohia, purotaimenia, nieriöitä ja harjuksia.Tara-joki Durmitorin kansallispuistossa.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
5. Paanajärvi, Venäjä
Suomalaisille kokolailla tuntematonta maastoa ovat Karjalan kansallispuistot, joiden kaltaista koskematonta luontoa Suomesta on vaikea löytää. Rajan takana Oulangan kansallispuiston kyljessä eläimistö ja kasvisto on runsasta ja maisemat erinomaiset. Puiston patoamattomissa joissa on paljon koskia ja melkoisia vesiputouksia. Vesistöissä on paljon arvokalaa.Maisema Kuusamossa. Taustalla Rukajärvi ja ihan taustalla siintää Paanajärvi Venäjän puolella.Lehtikuva
Sairaana matkalla – kuka korvaa ja mitä?
Studio55.fi: Sairaana matkalla – kuka korvaa ja mitä? Vieraana vastaava lääkäri Ari Kinnunen ja OP:n vahinkovakuutuksen korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala tammikuussa 2016.
25:25