Suomi jäi muun Pohjois-Euroopan kanssa matalapaineen panttivangiksi heinäkuussa, mikä teki kuukauden säästä viileän ja epävakaisen.
Vaikka kuukauden keskilämpötila jäi koko maassa alle pitkäaikaisen keskiarvon, Ilmatieteen laitoksen mukaan ei voida puhua ennätysviileästä heinäkuusta.
– Vuosina 1996 ja 1987 heinäkuut olivat vielä kylmempiä kuin tänä vuonna. 2000-luvulla näin kylmää ei kuitenkaan ole ollut, sanoo meteorologi Asko Hutila.
Lämpötila kipusi yli hellerajan vain kolme kertaa heinäkuun aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan vähemmän hellepäiviä on ollut ainoastaan vuonna 1962. Keskimäärin heinäkuussa on 16 hellepäivää.
Koska myös kesäkuu oli suuressa osassa maata 1-2 astetta tavanomaista viileämpi, elokuun täytyisi Hutilan mukaan olla selvästi tavanomaista lämpimämpi, jotta koko kesän keskilämpötila yltäisi edes tavanomaisiin lukemiin.
– On suuri todennäköisyys, että tämä kesä jää tavanomaista kylmemmäksi, hän arvioi.
Salamoita paikannettiin ennätysvähän
Heinäkuu oli harvinaisen viileä maan itä- ja pohjoisosissa, joissa keskilämpötila jäi noin pari astetta tavanomaisesta. Näin viileä heinäkuu toistuu siellä keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.
Kainuussa ja Itä-Lapissa oli jopa poikkeuksellisen viileää. Yhtä viileä heinäkuu toistuu siellä keskimäärin kerran 30 vuodessa.
Länsirannikolla ja Ahvenanmaalla päästiin lähelle keskilämpötilaa, mutta yhdelläkään paikkakunnalla ei päästy sen yli.
Hutilan mukaan Suomen ilmastoon kuuluvat vaihtelut, joten kylmät kesät ovat hyvinkin tavallisia.
– Vuodet eivät ole veljeksiä. Erinomainen esimerkki on viime kesä, joka oli tavallista lämpimämpi ja jolloin heinäkuun alusta alkanut pitkä hellejakso jatkui elokuun puolelle. Vuonna 2010 heinäkuu oli jopa 3,9 astetta tavanomaista lämpimämpi.
Tänä vuonna viileä heinäkuu oli myös tavanomaista sateisempi. Suurimmat sademäärät mitattiin Ahvenanmaalla, länsirannikolla ja Kainuussa, joissa satoi lähes kaksi kertaa enemmän kuin tavallisesti.
Heinäkuussa ukkosti lähes koko maassa, mutta salamointi oli vähäistä. Salamoita paikannettiin runsaat 10000, mikä on tilastojen alhaisin lukumäärä. Keskimäärin heinäkuussa rekisteröidään noin 60 000 maasalamaa.