Nuorten ja lasten pahoinvointi saa entistä vakavampia muotoja. Auttajat ovat huolissaan lasten ja nuorten lisääntyneestä ahdistuksesta, joka näkyy entistä useammin itsetuhoisina ajatuksina ja tekoina.
SOS-Lapsikylän Apuu-chattipalveluun on tänä vuonna tullut yli 30 000 yhteydenottoa. Niistä 6000 on koskenut mielen hyvinvointia. Tänä syksynä yhteydenottojen määrä on kaksinkertaistunut vuoden takaisesta.
– Mielenterveyteen ja mielen hyvinvointiin liittyvät yhteydenotot ovat yleisimpiä yhteydenottoja. Niistä suurin osa liittyy ahdistuneeseen mielialaan ja itsetuhoisiin ajatuksiin ja tekoihin, kertoo Apuu-chatin projektipäällikkö Johanna Virtanen.
Lue lisää: Tällaisia ajatuksia itsetuhoisilla lapsilla ja nuorilla on – MLL:n johtaja: ”Tällä hetkellä järjestöt kannattelevat lapsia, nuoria ja vanhempia”
Ongelma näkyy myös Tampereen yliopistosairaalan lastenpsykiatrisella osastolla, jossa hoidetaan alle 13-vuotiaita lapsia. Kymmenestä potilaasta seitsemällä on vakavia itsetuhoisia ajatuksia.
Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrisella osastolla itsetuhoisuus on jo yleisin hoitoon hakeutumisen syy.
– Tässä on nähtävissä viimeisten 10 vuoden sisään lasten vakavien mielenterveysongelmien lisääntyminen, sanoo apulaisylilääkäri Anne-Mari Borg.
Asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että nuorten pitäisi saada apua mahdollisimman läheltä, koulusta ja perusterveydenhuollosta ja heti, kun ongelmia ilmenee.
– Tilanne on järkyttävä ja huolestuttava, lisää Borg.
Yllä olevasta videosta pääset katsomaan, millaiseksi MLL:n puheenjohtaja kuvaa tilannetta Viiden jälkeen -ohjelmassa.
9:45