Valiokunta esittää uuden alkoholilain hylkäämistä – Päivi Räsänen kannattaa päätöstä

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta aikoo esittää uuden alkoholilain hylkäämistä. Asia selvisi keskiviikon kokouksen jälkeen. 

Suurin oppositiopuolue SDP:n esitti hallituksen lakiesityksen keskeyttämistä, mutta esitys ei saanut tarpeeksi kannatusta, vaan se kaatui valiokunnassa äänin 9-8.

Hallituspuolue kristillisdemokraattien jäsen valiokunnassa Päivi Räsänen kertoi, ettei kannattanut keskeyttämistä, koska hän pelkäsi ministeriön antavan vielä huonomman esityksen, jos sieltä annettaisiin uusi esitys.   

Räsäsen mukaan kaikki valiokunnassa kuulleena olleet  asiantuntijat ovat vastustaneet hallituksen esitystä.

Räsänen kannattaa siis lakiesityksen hylkäämistä. Oppositiopuolueet tukevat Räsäsen näkemystä ja tämä tarkoittaa, että enemmistö valiokunnan jäsenistä asettuu hylkäävän mietinnön taakse.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käy alustavan keskustelun huomenna, tämän jälkeen kirjoitetaan hylkäävä mietintö. 

Räsänen arvioi, että mietintö saadaan ulos valiokunnasta perjantaina. Tämä tarkoittaisi, että eduskunta aloittaisi lakiesityksen istuntokäsittelyn ensi viikolla.

Toivon, että enemmistö kansanedustajista tukisi hylkäävää mietintöä, painotti Räsänen valiokuntakokouksen jälkeen.  

Täysistunnossa voidaan hyväksyä

Vaikka valiokunta ei mietinnössään puoltaisi hallituksen esitystä, se voidaan silti hyväksyä suuressa salissa vastalausemenettelyn kautta. 

Tämä tarkoittaisi, että hallituksen alkoholilakiesitys käsiteltäisiin vielä suuressa valiokunnassa, ennen kuin eduskunta tekisi lopullisen päätöksen.

Hallituksella on suuressa salissa asiassa enemmistö ilman viiden kansanedustajan kristillisdemokraattejakin, ja lisäksi se saa jonkun verran tukea oppositiosta.

Hallitus esittää, että ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja nousisi nykyisestä 5,5 prosentista kahdeksaan prosenttiin käymisteitse valmistettujen alkoholien kohdalla. 

Kristillisdemokraatit saivat jo hallitusneuvotteluissa luvan äänestää hallituksen alkoholipoliittisia lakiesityksiä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat