Viranomaisten mahdollisuudet toimittaa murhasta ja seksuaalirikoksista tuomittu Abdiqadir Osman Hussein kotimaahansa Somaliaan ovat jälleen parantuneet – ainakin toistaiseksi.
ABDIQADIR OSMAN HUSSEIN
Syntyi kertomansa mukaan Somalian Mogadishussa vuonna 1974.
Saapui Suomeen toukokuussa 1990 ja haki samana päivänä turvapaikkaa.
Husseinille ei myönnetty turvapaikkaa, vaan hän sai väliaikaisen oleskeluluvan humanitaarisista syistä.
Viimeisin oleskelulupa päättyi toukokuussa 1994, eikä hänelle sen jälkeen ole myönnetty uutta oleskelulupaa.
Sai ensimmäisen rikostuomionsa tammikuussa 1994 Tampereen käräjäoikeudessa. Vankeusrangaistuksen pituus oli 2 vuotta 10 kuukautta ja se langetettiin väkisinmakaamisesta ja lapseen kohdistuvasta haureudesta. Uhri oli 13-vuotias.
Vapautui vankilasta ehdonalaiseen vuonna 1995 ja paria kuukautta myöhemmin surmasi 15-vuotiaan tytön puukottamalla Tampereella. Tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen toukokuussa 1996. Oli tuolloin naimisissa ja kahden lapsen isä.
Syyskuussa 2001 Ulkomaalaisvirasto päätti karkottaa Husseinin Suomesta. Viraston mukaan Somalian Somalimaan ja Puntmaan alueet ovat tarpeeksi turvallisia.
Hussein itse vastusti maasta karkottamista ja vetosi pitkään asumisaikaansa Suomessa. UVI kuitenkin katsoi, etteivät oleskeluaika Suomessa tai perhesiteet estäneet karkotuspäätöstä, sillä miehen rikokset olivat niin vakavia.
Vuonna 2005 Hussein päästettiin vankilomalle. Muutaman tunnin lomansa aikana hän käytti törkeästi hyväkseen 4-vuotiasta lasta. Siitä hän sai 1 vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistuksen.
Keväällä Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa Husseinin elinkautisesta vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen 1. syyskuuta 2016. Hussein ehtii istua vankilassa 19 vuotta ja 6 kuukautta.
Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista ja haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Se ei kuitenkaan saanut sitä.
Maahanmuuttovirasto päivitti toissapäivänä Somaliaa koskevaa turvallisuusarviotaan ja sen mukaan tilanne on parantunut edelliseen arvioon verrattuna Etelä- ja Keski-Somaliassa. Poliisi arvioi, että Hussein olisi kotoisin eteläisestä Somaliasta.
Karkotusten täytäntöönpanoista vastaavassa Helsingin poliisilaitoksessa uusi turvallisuusarvio otettiin tyytyväisenä vastaan.
– Tämä on ollut ounasteltavissa ja vahvistaa uskoa siihen, että Hussein saadaan toimitettua takaisin Somaliaan, sanoo ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin poliisilaitokselta.
Maahanmuuttovirasto on tehnyt Husseinista karkotuspäätöksen vuonna 2001 ja viraston mukaan se on edelleen voimassa. Poliisi neuvottelee parhaillaan Somalian viranomaisten kanssa, ottaako maa Husseinin vastaan.
– Valtiot ovat suvereeneja ja ne voivat päättää, keitä ottavat vastaan ja keitä eivät. Yhteys Somalian viranomaisiin on auki ja tilanne vaikuttaa positiiviselta. Mitään ei kuitenkaan ole lyöty lukkoon, Wahlman sanoo.
Poliisit väistämättä saattajina
Hussein pääsee ensi syksynä ehdonalaiseen Helsingin hovioikeuden kohua herättäneen päätöksen perusteella. Hän kärsii elinkautista vankeusrangaistusta teini-ikäisen tytön murhasta.
Wahlmanin mukaan raakoihin rikoksiin syyllistynyt Hussein halutaan toimittaa vankilasta suoraan säilöönottokeskukseen ja siitä kotimaahansa.
– Veikkaan, ettei häntä Suomessa kovin herkästi vapaalle päästetä. Häntä pidettäneen säilössä niin kauan, kunnes maasta poistaminen onnistuu, Wahlman sanoo.
Pakkopalautuksen lisäksi Hussein voi poistua Suomesta vapaaehtoisesti. Henkilön kotimaa voi kieltäytyä vastaanottamasta pakotettuna palaajia, muttei vapaaehtoisia palaajia.
– Enpä ole ainakaan moisesta kuullut, että valtio torjuisi vapaaehtoisesti palaavia, Wahlman sanoo.
Vaikka Hussein palaisi Somaliaan vapaaehtoisesti, matkalle tarvittaisiin kahdesta kolmeen suomalaispoliisia. Husseinin rikostausta on niin rankka, etteivät lentoyhtiöt anna hänen matkustaa yksin.