Vapautunut raiskaajamurhaaja yritetään karkottaa maasta

maasta karkoittaminen hussein
Julkaistu 01.09.2016 18:52

MTV UUTISET

Karkotuspäätöksen jo vuonna 2001 saanut somalimies otettiin suoraan säilöön heti sen jälkeen, kun hän oli vapautunut Turun vankilasta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti torstaina, että elinkautisesta vapautunut mies pidetään säilössä maasta poistamista varten. Hänet passitettiin heti säilöönottopaikkaan.

Vuonna 1990 Suomeen saapunut Abdiqadir Osman Hussein sai ensimmäisen seksuaalirikostuomionsa Suomessa 1993 raiskattuaan 13-vuotiaan tytön. Miehen viimeisin oleskelulupa päättyi 1994 hänen ollessaan vankilassa.

Vapautumisensa jälkeen mies murhasi 15-vuotiaan tytön Tampereella. Mies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Myöhemmin mies syyllistyi vankilasta lomalle päästyään törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja pahoinpitelyyn.

Poliisin mukaan vuoden 2001 karkotuspäätös on edelleen täytäntöönpanokelpoinen. Oikeus ei ottanut kantaa karkotuspäätöksen lainvoimaisuuteen.

Poliisin mukaan viranomaistoimin maasta poistaminen Somaliaan on poikkeuksellista ja poikkeuksellisen vaikeaa. Lisäksi se vaatii paljon ennakkosuunnittelua.

– Yhteistyö Somalian viranomaisten kanssa on vaativaa. Eikä Helsingin ja Mogadishun välillä mene tietääkseni reittilentoja, säilöönottovaatimuksen tehnyt ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisista kertoo. 

Somalian kanssa ei ole yhteistyötä

Somalimiehen maasta poistamisesta vastaa nyt Helsingin poliisi. Komisario Liisa Lintuluoto Helsingistä kertoo, että palauttamista valmistellaan ja järjestellään normaaliin tapaan. Hän ei kuitenkaan kommentoi tapausta tai aikataulua.

Lintuluoto kertoo yleisellä tasolla, että poliisi harkitsee maasta poistettaessa, voiko henkilö lähteä vapaaehtoisesti vai poliisin saattamana.

Somalimies itse on oikeuden päätöksen mukaan ilmoittanut vastustavansa maasta poistamista. Oikeuden mukaan hänen voi vapaana ollessaan olettaa syyllistyvän rikoksiin ja huomattavasti vaikeuttavan maasta poistamistaan.

– Jos taas mennään poliisisaattueessa niin joskus tarvitaan kansainvälistä viranomaisyhteistyötä, Lintuluoto sanoo.

Erityisasiantuntija Tero Mikkola sisäministeriön maahanmuutto-osastolta kertoo, että Somalian kanssa ei ole käytännössä olemassa viranomaisyhteistyötä.

– Yleisellä tasolla puhuen henkilöiden palauttaminen Somaliaan on lähes mahdotonta, sillä sieltä ei tahdo löytyä vastaanottavaa tahoa, Mikkola sanoo.

Lintuluoto ja Mikkola eivät suostu arvioimaan, miten somalimiehen palautus onnistuu.

Henkilöä voidaan lain mukaan pitää maksimissaan vuosi säilössä, jos maasta poistaminen viivästyy tai estyy.

Tämän jälkeen poistettava on päästettävä vapaaksi. Sen jälkeen vaihtoehtoina on painua maan alle tai hakea uudestaan oleskelulupaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Rikos