Yhdysvallat lähettää rypäleammuksia Ukrainaan osana uutta 800 miljoonan dollarin aseapupakettia. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.
Mediaan vuotanut tieto herätti jo ennen päätöksen julkistamista kritiikkiä, sillä rypäleammukset voivat aiheuttaa kärsimystä siviileille.
Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet rypälepommien käytön lopettamista Ukrainassa.
Sullivanin mukaan Valkoinen talo lykkäsi päätöstä mahdollisimman pitkään siviiliriskin vuoksi.
– On myös massiivinen riski siviileille, jos Venäjän tankit vyöryvät yli Ukrainan asemista ja valtaavat lisää Ukrainan alueita, Sullivan huomautti.
Sullivan sanoi myös, että Ukrainan on sodan jälkeen joka tapauksessa raivattava taistelutantereet miinoista ja muista ammuksista.
Lue myös: Tällaisia ovat rypälepommit
Ammukset tappaneet kymmeniätuhansia toisen maailmansodan jälkeen
Rypäleammuksesta hajoaa ilmalennon aikana useampia pienempiä ammuksia, jotka leviävät laajalle alueelle. Historiasta on opittu, että ammuksista suuri osa on suutareita eivätkä räjähdä maahan osuessaan. Tämä taas voi myöhemmin aiheuttaa siviileille vahinkoa.
New York Timesin mukaan arviolta 56 500–86 500 siviiliä on kuollut rypäleammusten vuoksi toisen maailmansodan jälkeen.
Yhdysvaltain laki kieltää toimittamasta sellaisia rypäleammuksia, joista suutareita on yli yksi prosentti. Pentagon vakuuttaa, että Yhdysvaltojen rypäleammukset ovat moderneja ja suutarien osuus niissä on alle 2,35 prosenttia.
Pentagonin mukaan Venäjä on käyttänyt Ukrainassa rypäleammuksia, joista suutareiden osuus on 30–40 prosenttia.
Pentagon sanoo myös, että Ukrainan vastahyökkäys on myös kestänyt kauemmin kuin jotkut ovat odottaneet. Tämä on myös lisännyt tykistöammusten kulutusta ja rypäleammukset osaltaan vastaavat tähän.
Ukraina on myös vakuuttanut, että se ei käytä rypäleammuksia kaupunkialueilla, Pentagon sanoo.
Ukraina on aiemmin sanonut, että se käyttäisi rypäleammuksia harkitusti, koska se taistelee omalla maallaan. Lisäksi Ukraina on huomauttanut, että monet etulinja-alueet on jo nyt laajalti miinoitettu.