Ukraina on aloittanut rypälepommien viljelyn venäläisasemiin – Yhdysvallat: "Varsin tehokasta"

Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien ampumisen venäläisasemiin, vahvistaa Valkoisen talon tiedottaja John Kirby uutistoimisto Reutersin mukaan. Asiasta kertoi aiemmin yhdysvaltalaismedia Washington Post.

Yhdysvaltain Kirbyn mukaan maa on jo saanut "ensipalautetta" ukrainalaisilta rypäleammuksista.

– He käyttävät niitä (rypäleammuksia) varsin tehokkaasti, Kirby sanoi Reutersin mukaan.

Kirby sanoo Ukrainan hyödyntävän rypäleammuksia sekä tuhotakseen venäläisasemia että vaikeuttaakseen venäläisjoukkojen liikkumista.

– Rypäleammuksilla on yksi erittäin iso etu: niillä voi kattaa hyvin suuren alueen. Näillä ammuksilla voimme pysäyttää heidät (venäläiset) ja auttaa meidän jalkaväkihyökkäyksiä, sanoo ukrainalaissotilas Stanislav uutistoimisto Reutersin mukaan.

"Eteneminen mitataan metreissä, ei kilometreissä"

Reutersin haastatteleman ukrainalaissotilaan kommentti nimenomaan jalkaväkihyökkäysten edistämisestä on sikäli tärkeä, että tällä hetkellä Ukrainan vastahyökkäys koostuu pääosin jalkaväkirynnäköistä, kirjoittaa sota-asiantuntija Franz-Stefan Gady brittiläisestä ajatushautomosta International Institute for Strategic Studies.

Panssarinyrkki on pysynyt pääosin piilossa, koska Ukrainan armeija ei tällä hetkellä pysty tukemaan panssarien liikkumista miinanraivauksella, ilmapuolustuksella ja panssarintorjuntaohjuksilla. 

Toisin sanoen panssarit joutuisivat toimimaan pitkälti omillaan, jolloin niiden heikkoudet herkästi korostuvat, kun taas vahvuudet eivät pääse oikeuksiinsa.

– (Jalkaväkipainotuksesta johtuen) eteneminen mitataan metreissä, ei kilometreissä. 

Washington Postin arvio on, että Ukraina todennäköisesti käyttää rypäleammuksia Kaakkois-Ukrainassa ja Itä-Ukrainan Bahmutissa.

Yhdysvallat: Rypäleammukset ovat väliaikainen ratkaisu

Yhdysvaltalaismedia Fox Newsille antamassaan haastattelussa Kirby jälleen kerran toisti, että kritisoitujen rypäleammusten antaminen Ukrainalle oli "vaikea päätös".

Yli 100 valtiota on kieltänyt rypälepommien käytön, ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet niiden käyttöä Ukrainassa. Myös Venäjä on käyttänyt Ukrainassa rypälepommeja.

Rypälepommeilla on taipumusta aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia. Ne leviävät laajalle alueelle ja voivat räjähtää vuosikymmeniä myöhemmin. Erityisen vaarallisia ne ovat lapsille, joilla on tapana poimia maasta kaikkea uutta ja ihmeellistä, eivätkä räjähtämättä jääneet pommit ole poikkeus.

Ukraina on julkisesti vakuuttanut, ettei se käytä rypäleammuksia kuin venäläisasemia vastaan. Tarvetta tämänkaltaiselle aseistukselle eittämättä Ukrainan kannalta on, sillä maan viikkoja kestänyt vastahyökkäys ei ole pystynyt läpimurtoon.

Kirbyn mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto päätti antaa rypäleammuksia ikään kuin väliaikaisena ratkaisuna. 

Ukrainan tykistö ampuu päivittäin tuhansia laukauksia ja rypäleammuksia tarvitaan siksi aikaa, että tykistökranaattituotanto saadaan kunnolla käyntiin, Kirby perustelee.

Sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa aseteollisuuden kapasiteettia on kylmän sodan jälkeen ajettu alas. Lopputuloksena on ollut se, että varsinkin Euroopassa on kyetty ylläpitämään lähinnä rauhanajan varastoja.

Lue myös:

    Uusimmat