Vaikeuksia puhua ”small talkia”? Näillä vinkeillä opit!

small talk
Shutterstock
Julkaistu 12.08.2014 20:05

MTV LIFESTYLE

Lue vinkit kohteliaaseen small talk -keskusteluun!

Tunnetko olosi ahdistuneeksi joutuessasi yllättäen tilanteeseen, jossa pitäisi jutella mukavia puolitutulle tai työkaverille? Niin kutsuttu small talk on taito, jota voi opetella siinä missä mitä tahansa muutakin elämän osa-aluetta.

Suomalaisessa kulttuurissa kohtelias ja rento seurusteleminen ei ole yhtä itsestään selvä asia kuin esimerkiksi amerikkalaisessa kulttuurissa. Moni suomalainen kokee niin kutsutun small talkin todella haastavaksi tilanteeksi. Pahimmillaan keskustelu kuolee jo hyvissä ajoin ennen alkamistaan, kun kiusaantuminen ottaa molemmista osapuolista vallan. 

Varsinkin työelämässä small talk on arvostettu taito, jonka avulla voi saada positiivisemman maineen työyhteisössä. 

Lue vinkit rentoon juttelemiseen!

Etsi yhteisiä kiinnostuksen kohteita

Jos tiedät tuttavastasi jotain jo ennen keskustelun alkamista, voit käyttää tietoja hyväksesi ja jutella yhteisistä kiinnostuksen kohteistanne. Jos esimerkiksi tiedät, että kollegasi lapset pelaavat jalkapalloa, voit kysäistä, onko kollegasi ollut katsomassa lastensa otteluita viime aikoina.

Kaikki jaetut kiinnostuksen kohteet ovat hyvä aihe jutella rennosti. Jos tiedät, että tuttava pitää ravintoloissa käymisestä, voit kertoa omasta viimekertaisesta ravintolakäynnistäsi tai kysyä, olisiko tutulla suositella uutta hyvää ravintolaa. Aihe voi olla mikä tahansa vapaa-aikaan liittyvä asia, mistä on luontevaa aloittaa keskustelu. 

Unohda työasioista puhuminen

Jos tapaat ensimmäistä kertaa uuden ihmisen vaikka juhlissa, voi tuntua hyvinkin luonnolliselta kysäistä, mitä tämä tekee työkseen. Älä kuitenkaan kysy sitä ensimmäiseksi. Ammatin kysyminen on hieman tylyä, koska vastaajalle saattaa tulla tunne, että työ leimaa hänen koko olemuksensa ja luonteensa. Lisäksi kysymys aiheuttaa paineita siitä, että kerrotun työpaikan pitäisi olla jotain erityisen hienoa.

Kysymys on erityisen kiusallinen, jos uusi tuttava sattuu olemaan työtön tai jos hän on ollut monta vuotta kotona lasten kanssa. Vältä siis aloittamasta keskustelua tivaamalla työpaikasta.

Oman työkaverin kanssa voi tuntua helpolta ratkaisulta jutella lähinnä työasioista. Ne yhdistävät teitä molempia ja ovat luultavasti ajankohtaista juteltavaa. Työasioista puhuminen on kuitenkin aika turhauttavaa työajan ulkopuolella. Osoita sen sijaan, että olet oikeasti kiinnostunut kollegasi seurasta muistakin syistä kuin työasioiden takia. Yritä keskustella rennosti vapaa-ajan aiheista työjuttujen sijasta.

Katso silmiin ja hymyile

nainen, hymy, kauluspaita, työelämäShutterstock

Muista katsoa keskustelukumppaniasi kohteliaasti silmiin. Älä kuitenkaan tuijota häiritsevästi. Tee keskustelutilanteesta luonnollisempi ja elävämpi elehtimällä käsien ja nyökkäysten avulla.

Arvosta myös hiljaisuutta

Kiusallinen hiljaisuus on käsite, jota saatetaan pelätä liikaa puolituttujen kanssa sosialisoidessa. Lyhyt hiljaisuus ei kuitenkaan ole yhtään pahitteeksi. Se antaa aikaa prosessoida keskustelua ja miettiä seuraavaa aihetta. Toisen todellinen kuunteleminen on myös taito, jota arvostetaan. Kuunteleminen vaatii sitä, että olet välillä myös hiljaa hetken aikaa.

Lakkaamaton puhevirta on melkein pahempaa kuin tuppisuuna istuminen. Jos korvissasi soi koko keskustelun ajan vain oma äänesi, tiedät, että on aika rauhoittua.

Pidä keskustelun aiheet positiivisina

Pahan puhuminen tutuista on todella tahditonta small talk -tilanteessa. Pitkittyneestä nuhasta tai kurjasta säästä puhuminen on myös äärimmäisen lamauttavaa. Yritä pitää keskustelun sävy positiivisena, vaikka mielesi tekisi purkaa kurja olosi ulos. 

Älä riitele keskustelukumppanisi kanssa

Joskus hyvä keskustelutilanne voi kärjistyä siihen, että tuttavasi ilmaisee turhan kärjekkäitä mielipiteitä sinulle läheisestä aiheesta. Vältä kiihtymästä tällaisessa tilanteessa. Miellä keskustelut puolituttujen ja uusien ihmisten kanssa aina tilaisuutena oppia jotain uutta. Rauhallisena pysyminen antaa sinusta muutenkin älykkäämmän vaikutelman. Perustelemattomiin mielipiteisiin ei välttämättä tarvitse vastata yhtään mitään. 

Lähde: Huffington Post

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä