Pitkäjänteisyys ja suunnitelmallisuus olivat päivän sanoja Helsingissä järjestetyssä kansainvälisessä Syyrian apua käsittelevässä konferenssissa. Avustajien työ ei loppuisi, vaikka poliittisissa neuvotteluissa saavuttaisiin hataraa tulitaukoa merkittävämpiä tuloksia.
– Vaikka rauha koittaisi tänään, humanitaariset tarpeet jatkuvat Syyriassa vielä pitkään, YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Stephen O'Brien muistutti.
YK:n pakolaiskomissaari Filippo Grandi oli huolissaan siitä, että kuva kriisin jatkumisesta hämärtyy kun esimerkiksi Aleppon taistelut ovat kadonneet tv-ruuduista.
– Vaikka syyrialaisia ei enää saavu yhtä suurissa määrissä Eurooppaan, toivon kaikkien ymmärtävä, ettei Syyrian pakolaiskriisi ole mennyt mihinkään, Grandi sanoi.
Hänen mukaansa apua tarvitaan enemmän kuin koskaan.
Pakolaisuus on yhä täyttä totta paitsi miljoonille kodeistaan paenneille, myös niille miljoonille, jotka auttavat syyrialaisia alueen muissa maissa. Helsingissä kiiteltiin useaan otteeseen Turkin, Libanonin, Jordanian, Irakin ja Egyptin suuria ponnistuksia pakolaisista huolehtimisessa.
– Meidän velvollisuutemme on tukea tätä työtä parhaamme mukaan, sanoi kokousta Säätytalolla isännöinyt ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).
Vetoomus lisäavun puolesta
YK ja sen kanssa työskentelevät 240 kansalaisjärjestöä vetosivat Helsingissä uuden yli neljän miljardin euron lisärahoituksen puolesta syyrialaispakolaisten auttamiseksi ensi vuonna. Samalla julkistettiin alueellinen pakolaisten avustussuunnitelma vuosille 2017-18.
Tämän lisäksi YK arvioi, että Syyriassa olevien ihmisten auttamiseen tarvitaan tänä vuonna humanitaarista apua yli kolmen miljardin euron arvosta.
Apulupauksia ei ollut tällä kertaa tarkoitus antaa, mutta myös suunnittelu ja keskustelu avun toteuttamisesta ovat Mykkäsen mukaan tarpeen.
– Valitettavasti humanitaarisen avun tarpeet ovat viime vuosina nousseet. Sen vuoksi avun tehokkuus on tärkeämpää kuin koskaan, Mykkänen muistutti.
Pakolaiskomissaari Grandin mukaan myös joustavuutta tarvitaan. Toistaiseksi kun ei tiedetä, mitä mahdolliset liikahdukset poliittisissa neuvotteluissa vaikuttavat tilanteeseen. Osa pakolaisista voi haluta palata, mutta myös uuden pakolaisuuden syntyminen on mahdollista. Todennäköisintä Grandin mukaan on nykytilan jatkuminen.
YK:n kehitysohjelman johtajan Helen Clarkin mukaan kyllästymistä Syyrian avustamiseen hillitsee ulkomaiden oma etu.
– Nyt noin 20 prosenttia syyrialaisista on lähtenyt maasta. Entäpä jos se olisi 40 tai 60 prosenttia, Clark kysyy.