Edessämme on pitkä ja vaikea tie, sanoo Syrian Initiative-aloitteen projektikoordinaattori Aziz Hallaj. Hän painottaa, että rauhan rakentaminen vaatii ennen kaikkea syyrialaisten itsensä kuulemista.
Syyrian tuhoisa konflikti on jatkunut jo viidettä vuotta: Lähes puolet syyrialaisista on jättänyt kotimaansa, noin 250 000 ihmistä on menettänyt henkensä ja arvioiden mukaan yli 13 miljoonaa ihmistä on humanitaarisen avun tarpeessa. Rauhanneuvottelut ovat hankalat, eikä nopeaa ratkaisua odota kukaan.
Syyrialainen Aziz Hallaj työskentelee projektikoordinaattorina Suomen suurimmassa rauhanrakennushankkeessa, jota Suomen Lähetysseura tekee yhdessä paikallisten järjestöjen kanssa. Projektissa tuetaan syyrialaisia rauhanaktivisteja esimerkiksi kokoamalla heitä yhteen.
Ruohonjuuritason rauhanaktivismia on koko ajan enemmän, Suomessa vierailulla oleva Hallaj sanoo MTV Uutisille.
– Rauhantyötä ei aina tehdä sillä nimellä. On esimerkiksi järjestöjä, jotka työskentelevät sen eteen, että kaikilla konfliktin osapuolilla olisi yhteys humanitaariseen apuun.
– On paikallisia johtajia, jotka kokoontuvat edistääkseen tulitaon syntymistä. Myös naapurustot ovat tehneet aloitteita yhteisöjen keskinäisen vuoropuhelun lisäämiseksi.
1:59
Rauhantyön esteenä tiukat kannat
Syyriassa taistelee kolme pääosapuolta: Bashar al-Assadin hallinnon joukot, sitä vastustava "maallinen" oppositio, ja terroria levittävä ääri-islamilainen Isis. Rauhantyötä tekeviä aktivisteja on Hallajin mukaan sekä al-Assadin että opposition joukoissa.
Rauhantyön haasteena Hallajin mukaan se, että konfliktin ensimmäisistä päivistä alkaen ihmiset ovat valinneet puolensa tiukasti – näkemykset maan tilanteesta ja tulevaisuudesta ovat mustavalkoisia.
– Meidän täytyy ymmärtää, että neuvotteluja on käytävä harmaan kaikissa sävyissä, jotta löydämme yhteisen sävelen.
Syrian Initiative-hankkeessa pyritäänkin tuomaan yhteisen pyörän ääreen konfliktin eri osapuolet.
"Toivoa on"
Hallajilla on selkeä viesti kansainväliselle yhteisölle: Syyrialaisten itsensä tekemää rauhantyötä on tuettava ja heitä on kuunneltava.
– Parhaimmat ideat syntyvät, kun syyrialaiset keskustelevat keskenään. On tärkeää, että kansainvälisen yhteisön myös tunnistaa tämän kehityssuunnan.
Näin on hänen mukaansa myös tapahtumassa.
– Aikaisemmin kansainvälinen yhteisö on ollut puolueellinen ja keskenään riitaisa, mutta nyt on ymmärretty, että syyrialaisten on itse löydettävä ratkaisu.
Wienin sopimus tärkeä askel
Lokakuussa 20 valtion päämiehet, EU ja YK kävivät laajoja Syyrian rauhanneuvotteluita Wienissä.
Neuvotteluiden toinen kierros käytiin marraskuussa ja tuloksena syntyi suunnitelma, jonka mukaan varsinaiset rauhanneuvottelut alkaisivat tammikuun alussa. Näiden neuvotteluiden tavoitteena on muiden muassa tulitauko.
Hallaj pitää Wienin neuvotteluita tärkeinä ensiaskeleina. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät korkeatasoiset päätökset välttämättä tavoita ruohonjuuritasoa.
– Siksi on tärkeää, että myös alhaalta-ylös-tapahtuvaa toimintaa tuetaan. Paikalliset ihmiset pitää saada osaksi rauhanrakennusta, koska juuri nämä ihmiset takaavat kestävän rauhan.
– Uskon, että on toivoa. Aina on toivoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tiemme olisi helppo. Meillä on pitkä tie edessämme.