Ministeriö ja THL: Koronaepidemia jatkaa hidastumistaan Suomessa – toimiva rokote markkinoille ehkä puolen vuoden päästä

16:52img
Kuinka moni on sairastanut koronaviruksen? Entä tuleeko toista aaltoa ollenkaan? Tämä on koronavirustilanne Suomessa nyt.
Julkaistu 11.06.2020 09:57(Päivitetty 11.06.2020 10:39)
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL sekä sosiaali- ja terveysministeriö STM pitivät tänään tilannekatsauksen koronaepidemian tilanteesta. MTV Live näytti tiedotustilaisuuden suorana.

Tilannekatsauksessa arvioitiin muun muassa sitä, miten kesäkuun alussa tehdyt rajoitusten höllentämiset ovat vaikuttaneet epidemiatilanteeseen. Lisäksi katsauksessa käsiteltiin rokotteita, tautitilannetta ja koronatilanteen epidemiologista arviota.

Tilaisuudessa omista erikoisaloistaan kertoivat STM:n osastopäällikkö Päivi Sillanaukee ja THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane

MTV Live näytti tilaisuuden suorana ja seuraa sitä hetki hetkeltä. Tuoreimmat päivitykset ovat ylimpänä.

10.33: Tiedotustilaisuus on päättynyt.

10.28: Sanen mukaan vielä ei voi sanoa, onko kesäkuun alussa tehty rajoitusten höllentäminen vaikuttanut koronatartuntojen määrään. Sane sanoo, että tilanne näyttää hyvältä, kun tartuntojen määrät eivät ole vielä nousseet, mutta tilannetta pitää seurata pidempään, ennen kuin mitään varmaa voi sanoa.

10.25: Tutkimuksien mukaan suurin riski saada koronatartunta on suuret tapahtuma ja paikat, joissa sisätiloissa on paljon ihmisiä yhtä aikaa. Tuoreiden tietojen mukaan satunnaisissa kohtaamisissa kadulla tai julkisissa kulkuvälineissä on hyvin pieni riski saada tartunta, Sane sanoo.

10.22: Sillanaukee kertoo, että arvioiden mukaan koronarokote voitaisiin saada markkinoille tämän vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa.

10.21: Tehopotilaiden määrä on laskussa. Tehopotilaat ovat Sanen mukaan hyvä indikaattori valloilla olevasta koronatilanteesta.

10.20: Normaalissa kausi-influenssa kuolleisuus vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna ollaan samoissa lukemissa kuolleiden suhteen kuin normaalistikin. Ylikuolleisuutta Suomessa ei ole ollut, eli normaalia enempää kuolemia ole ollut.

10.19: Sillanaukeen mukaan kukaan ei osaa sanoa, tuleeko syksyllä toinen tautiaalto vai ei. Isoon tautiaaltoon pitää kuitenkin varautua esimerkiksi rajoituksien huomioimisella ja pitämällä huoli tartuntojen selvittämisen kapasiteetin riittävyydestä.

10.18: Myös tartuntalukujen ennuste on laskenut aiemmista.

10.17: 28 ihmistä on sairaalahoidossa ja 4 teholla.

10.16: Suomessa on todettu reilut 7 040 taruntaa. Toipuneita on arvioiden mukaan 6 400. Luvut ovat laskussa ja epidemia hidastumassa. Monissa sairaanhoitopiireissä tartuntoja on todettu viime aikoina vain nolla.

10.15: Norjassa, Tanskassa ja Virossa tilanne on hyvin sama kuin Suomessa. Ruotsissa tartuntoja on enemmän.

10.14: Epidemian keskus Amerikan-mantereella. Euroopassa tilanne laskusuunnassa. Lasku on pysähtynyt ja samoissa luvuissa on pysytty. Intiassa ja Pakistanissa luvut nousseet.

10.13: Seuraavaksi ääneen Jussi Sane.

10.12: Rokotetta tutkitaan ja arvioidaan monella tasolla, ennen kuin hankinnoista päätetään. Loppuviimein ministeriö päättää mikä rokote ostetaan ja millä hinnalla.

10.11: Vielä ei tiedetä kenelle kaikille rokotetta annetaan ja millä aikataululla.

10.10: Suomessa tehdään koko ajan harkintaa, missä vaiheessa aihioista aletaan neuvottelemaan. Suomessa kaikki ovet ovat vielä auki. 

10.09: Osa rokoteaihioista maailmalla on jo ihmiskoe vaiheessa. Muutamat aihiot ovat jopa hieman pidemmällä.

10.08: Suomessa on meneillään pari rokotetutkimushanketta. 

10.06:  Ei riitä, että meillä on pelkästään rokote, vaan terveysjärjestelmät nousevat suureen rooliin, Sillanaukee sanoo. 

10.05: Tarve rokotuksiin on suuri eri puolilla maailmaa ja jakamisen periaatteita selvitellään.

10.02: Koronarokotteen ja -diagnostiikan saralla on ennennäkemätön tilanne yhteistyön kannalta, ja tietoa taudista halutaan jakaa maailmanlaajuisesti, Sillanaukee kertoo.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus