Poliisin tietoon tuli vuonna 2014 yhteensä 1840 vapaa-ajan asuntoon murtautuen tehtyä varkautta. Poliisi selvitti niistä 423, eli 23 prosenttia ilmoitetuista rikoksista.
Viime vuonna murtoja ilmoitettiin poliisille 1791, eli kasvua aiempaan vuoteen on kolme prosenttia. Rikosten selvittämisprosentti on kuitenkin parantunut, sillä vuonna 2013 rikoksista selvitettiin vain 295 kappaletta eli 16,5 prosenttia.
Eniten vapaa-ajanasunnostoihin murtauduttiin Salossa, Helsingissä, Ylöjärvellä, Mikkelissä ja Lohjalla.
– Nämä rikokset ovat hankalia selvittää, kertoo rikoskomisario Pertti Läksy Salon poliisista.
Mökeissä ei usein ole omaisuutta, joka olisi helppo jäljittää. Useimmin viedään perämoottoreita, elektroniikkaa sekä pienkoneita.
Salo on ollut mökkimurtotilastojen kärjessä viime vuosina. Läksyn mukaan syynä on helppo sijainti.
– Erilaisten tekijäryhmien, niin kantasuomalaisten kuin ulkomailta tulleiden, on helppo esimerkiksi Helsingistä ajaa tänne, hän sanoo.
Poliisi suosittelee: hanki murtohälytin tai riistakamera
Läksyn mukaan mökeistä viedyn omaisuuden arvo ei usein ole huomattava, vaan murron jälkien korjaaminen voi maksaa jopa niitä enemmän.
Poikkeuksia toki on. Esimerkiksi mökiltä viedyllä mönkijällä on jo enemmän arvoa.
Läksy suosittelee hankkimaan mökille omia hälytysjärjestelmiä. Esimerkiksi murtohälyttimet ja riistakamerat ovat auttaneet poliisia tapausten selvittämisessä.
– Kyllä omien järjestelmien hankinta on suositeltavaa. Lisäksi mökillä ei kannata pitää arvotavaraa varkaita houkuttelemassa, Läksy kommentoi.