Yli vuoden poliisin tutkinnassa olevien juttujen määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Tämä selviää MTV Uutisten läpikäymistä poliisitilastoista.
Yli kaksi vuotta tutkinnassa olevien juttujen määrä on sekin noussut liki 50 prosenttia muutamassa vuodessa. Ylipäätänsä tutkinnassa olevien juttujen määrä on kasvanut kymmenillä tuhansilla.
Verkkorikollisuuden kasvu ja yhä kansainvälisemmät tutkintavyyhdit. Siinä poliisin mukaan kaksi keskeistä syytä, miksi tutkinta-ajat ovat yhä pidempiä.
Keskimääräinen tutkinta-aika, pois lukien liikennerikokset, on nyt 166 päivää. Yli vuoden tutkinnassa olleita, yhä auki olevia juttuja, on nyt yli 42 000 kappaletta ja se on tuplat vuoden takaisesta ja kun katsoo kehitystä 2018-2021, niin kasvu on 170 prosenttia.
Reipas kasvu koskee myös yli kaksi vuotta vanhoja juttuja, joita niitäkin on tuhansia.
Millä mielin poliisi katsoo tätä kehitystä?
– Eihän se kokonaisuutena hyvä ole. Kyllä tähän pitää lääkkeitä löytää ja prosesseja pyrkiä tehostamaan, toteaa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen.
Asiakokonaisuuksien laatu ja laajuus ovat muuttuneet huomattavasti vaativimmiksi viimeisten vuosien aikana
Itse tutkittava juttu voi pitää sisällään useamman rikoksen. Tutkinnassa olevien avoimien juttujen määrä on nyt noin 45 000 kappaletta enemmän kuin vuonna 2018.
Kasautuminen johtuu muun muassa siitä, että asiakokonaisuuksien laatu ja laajuus ovat muuttuneet huomattavasti vaativimmiksi viimeisten vuosien aikana. Huomattavin muutos on tutkintaan liittyvän datamäärän kasvu. Ja arjessa poliisi priorisoi eli isot asiat hoidetaan ensin. Pinkka kasvaa.
– Ne päivittäisjutut jäävät näissä kohtaa jalkoihin ja sitten se työkuorma meillä siellä kasvaa.
Pitkittynyt käsittely heikentää rikoksen selvittämismahdollisuuksia
Pöyhönen huomauttaa, että rikoksen selvittäminen menee vaikeammaksi, kun asian käsittely venyy. Poliisin mukaan työvoimaa pitäisi olla nykyistä enemmän.
Jos poliisilla olisi riittävästi työntekijöitä tutkinnoissa, niin tulisiko isompi osa rikoksista selvitettyä?
– Kyllä uskallan väittää, että näin se on. Kun hommaan pystytään keskittymään ja rikoksia selvittämään ja tutkimaan, niin kyllä ne silloin myös selviävät, Pöyhönen toteaa.
Rikoslakirikosten, poislukien liikennerikokset, selvitysprosentti on poliisin mukaan noin 50.
9:04