Väite: Tulevia dopingurheilijoita kilpailee Pariisin olympialaisissa – "Absurdia"

Dopingurheilijoiden kisatapahtuma Enhanced Games on tarkoitus kilpailla ensi vuonna. Tapahtuman perustajan Aron D'Souzan mukaan Pariisin olympialaisissa nähdään tulevien kisojen osallistujia.

Australialainen liikemies Aron D'Souza kertoi kesäkuussa 2023, että hän aikoo järjestää olympialaisia vastaavan urheilutapahtuman (Enhanced Games), jossa dopingin käyttö on sallittua. Suunnitelma on saanut valtavasti kritiikkiä, mutta D'Souzan mukaan se tullaan järjestämään ja mukana tulee olemaan useita urheilijoita maailman huipulta.

Kisoissa jaetaan valtavia rahapalkintoja, kuten miljoonan dollarin (reilut 900 000 euroa) bonusraha, jos rikkoo sadan metrin juoksun tai 50 metrin vapaauinnin maailmanennätyksen. Uinnin entinen maailmanmestari James Magnussen oli jo kertonut kiinnostuksesta tapahtumaa kohtaan. Hän kertoi BBC:lle, että tavoittelee 50 metrin vapaauinnin maailmaennätysaikaa.

Tapahtuma on määrä järjestää ensi vuonna ja varsinaiset värväykset tullaan laittamaan käyntiin vasta Pariisin olympialaisten päätyttyä. Perustaja D'Souzan mukaan Pariisissa kilpailee urheilijoita, joita tullaan näkemään myös Enhanced Gamesissa. Sen vuoksi tulevat dopingurheilijat voivat kilpailla täysin tuntemattomina Pariisissa.

Ruotsalaisuimari ja kolminkertainen maailmanmestari Louise Hansson järkyttyi asiasta. Hän toivoo, että kaikki tullaan testaamaan Pariisin olympialaisissa.

– En tiennyt, että noin oli sanottu. Yritän vähän lukea itse tapahtumasta, mutta en ole sen kannattaja, enkä aio katsoa sitä. Se tuntuu täysin absurdilta, että jotain tällasta yritetään järjestää, Hansson sanoi Expressenille.

– Toivon todella, että täältä ei kukaan osallistu Enhanced Gamesiin, urheilun ja heidän itsensä takia, sillä dopingilla ei ole mitään tekemistä urheilun kanssa, Hanssonin sisko Sophie Hansson totesi.

Ruotsin uinnin supertähti ja Pariisissa kaksi olympiakultaa voittanut Sarah Sjöströmillä on samoja toiveita kuin Hanssonin siskoksilla. Sjöström ei ymmärrä urheilijoita, jotka aikovat kilpailla Enhanced Gamesissa.

– En tiedä, mikä saa sinut haluamaan mukaan. Vaikka se on taloudellinen asia, niin se voi vahingoittaa kehoa vakavasti. Se on tärkeää mainita, kun puhutaan dopingista. Se voi tuhota elimiä, voit kuolla siihen. En ymmärrä, miksi kukaan ajattelee, että sen kanssa kannattaa jatkaa. Se on surullista, että jotkut tekevät näin vapaaehtoisesti, Sjöström sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat