Muistiongelmia ei pidä pelästyä tai kieltää niin, että jättää menemättä lääkäriin: jos sairauteen päästään puuttumaan varhaisessa vaiheessa, on mahdollista, että elämää pystyy jatkamaan entiseen malliin.
Muistisairauksien hoitotulokset ovat selkeästi paremmat silloin, kun sairaus löydetään varhaisessa vaiheessa.
– Jos esimerkiksi 80-vuotiaalla ihmisellä todetaan varhainen Alzheimerin tauti, niin hänelle voi yleensä sanoa, että tämä sairaus ei tule huonontamaan elämänlaatuasi loppuelämäsi aikana. Eli se saadaan pidettyä suurinpiirtein sillä tasolla kuin se silloin on. Mutta jos sairaus on keskivaikeassa vaiheessa, niin se etenee nopeasti vääjäämättä ja ehtii haitata ihmisen elämää, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoi Hyvää Elämää -ohjelmassa huhtikuun lopussa.
Lääkäriin kannattaa siis mennä heti, kun itselle tai läheiselle tulee tunne, että jotakin muistissa on muuttunut.
– Tässä asiassa kannattaa kuunnella sitä läheistäkin ja käydä selvittämässä asia, koska se ei ole kallista eikä monimutkaista.
Käytännössä asiaa lähdetään selvittämään terveyskeskuksessa, jossa pitäisi olla muistitestejä tekevä muistihoitaja. Jos terveyskeskuksessa ei ole muistihoitajaa, voi kääntyä muistiyhdistysten tai yksityisen sektorin puoleen.
– Se, että pääsee nimenomaan ammattilaisen tekemään arviointiin, on tärkeää, Rosenvall painottaa.
Miten muistitestiin voi valmistautua? Mitä voi tehdä, jos läheinen kieltäytyy menemästä muistitestiin? Miten muistisairauden etenemistä voi hidastaa? Katso video ylhäältä.
Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.