Vaivaako ruusufinni? Saatat sairastua Alzheimeriin tavallista todennäköisemmin

vanhus_kotona
Tulosten perusteella yli 60-vuotiaiden ruusufinnipotilaiden riski sairastua Alzheimerin tautiin oli noin 20 prosenttia suurempi kuin samanikäisten terveiden. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 08.06.2016 06:13

uutispalvelu duodecim – mtv lifestyle

Ruusufinniä sairastavat saattavat sairastua dementiaan ja varsinkin Alzheimerin tautiin tavallista todennäköisemmin. Riski ei käytännössä ole kovin suuri, mutta ruusufinnin yleisyyden vuoksi se voi koskea monia.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta tanskalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin lähes 5,6 miljoonan tanskalaisen rekisteritietoja vuosilta 1997–2012. Ruusufinniä sairasti 82 000 osallistujaa ja 99 000 sairastui dementiaan seurantavuosien aikana.

Tulosten perusteella yli 60-vuotiaiden ruusufinnipotilaiden riski sairastua Alzheimerin tautiin oli noin 20 prosenttia suurempi kuin samanikäisten terveiden. Yhteys oli vielä vahvempi, kun analyysissa keskityttiin potilaisiin, joiden ruusufinnin oli diagnosoinut sairaalan ihotautilääkäri. Tällöin ruusufinniin liittyi 40 prosenttia suurempi riski sairastua mihin tahansa dementiaan ja 90 prosenttia suurempi riski sairastua Alzheimerin tautiin.

Ruusufinnin ja dementioiden yhteys on periaatteessa mahdollinen, sillä ruusufinniä potevan kehossa on tulehduksen lisäksi antimikrobisia peptidejä sekä MMP-entsyymejä, jotka osallistuvat myös joidenkin hermostollisten sairauksien ja dementioiden syntymekanismiin. On silti mahdollista, että nyt julkaistuihin tuloksiin on vaikuttanut hyvin moni muukin seikka ruusufinnin lisäksi, joten tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa.

Ruusufinniin sairastutaan yleensä 30–60-vuotiaana. Se aiheuttaa punoitusta, pienten verisuonten laajentumista ja märkäpäitä poskiin ja joskus myös muualle kasvoihin. Viidesosalla potilaista on myös silmäoireita kuten kuivasilmäisyyttä ja silmäluomien reunan tulehdusta.

Tutkimus julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Muistisairaudet