Tavallisesti flunssa kestää pari kolme päivää. Jotkut kuitenkin kärsivät viikkoja jatkuvasta nuhasta. Huomenta Suomessa tiistaina vieraillut Terveystalon työterveyslääkäri Toni Vänni kertoi, mistä pitkittynyt flunssa johtuu.
Suomessa on liikkeellä satoja eri flunssaviruksia, jotka aiheuttavat melko lailla samanlaisia oireita: kurkkukipua, tukkoisuutta, nenän vuotamista, lihaskipua ja joskus myös kuumetta.
Flunssaa kannattaa hoitaa oireiden mukaisesti esimerkiksi särkylääkkeillä ja nenäsuihkeilla. Tärkeää on myös lepo ja riittävä nesteytys.
Mikäli oireet eivät ota laantuakseen, herää kysymys, miksi. Toni Vänni kertoo, että syy voi piillä taudinaiheuttajassa, mutta myös ihmisen ikä, immuniteetti, perussairaudet, allergiat sekä tupakointi vaikuttavat taudin kestoon.
Lisäksi flunssaan sairastunut on herkistynyt sairastumaan uudelleen.
– Aika tyypillistä on, että tulee yksi pöpö, immuniteetti laskee, limakalvot on vähän rikki, sitten tulee herkemmin toinen pöpö perään, Vänni sanoo.
Tässä kierteessä saattaa sitten kulua kuukausi jos toinenkin.
Kuuntele oireita
Sairastamiskierteen syntymistä voi ehkäistä osin omalla käyttäytymisellään. Flunssaisen kannattaa käyttää kertakäyttönenäliinoja, pestä kädet hyvin saippualla ennen ruokailua ja kotiin saapuessaan, syödä terveellisesti ja välttää tupakointia.
– Lääkäriin kannattaa lähteä, jos epäilee terveyttään ja on voimakkaat oireet. Jos vointi on kohtalaisen hyvä, eikä ole korkea kuume, voidaan hoitaa oireenmukaisesti, Vänni sanoo.
Mikäli olo huonovointinen, uupunut ja on voimakasta yskää, kannattaa jäädä kotiin lepäämään. Flunssan oireiden ollessa lieviä, kuten nenän vuotamista, voi Vännin mukaan hyvin lähteä liikkeelle, kunhan jättää isommat maratonit ja lihastreenit väliin.
Lue myös: Vaikeasti diagnosoitava sydänlihastulehdus vaanii flunssaisia liikkujia – pahimmillaan hengenvaaralliset seuraukset
– Flunssapotilasta on sinällään turha eristää, sillä meillä on niin paljon kantajia muutenkin.
Flunssaisen kannattaa kuitenkin välttää tartuttamasta kanssaeläjiään. Kannattaa esimerkiksi yskiä nenäliinaan ja hihaan sekä pestä kätensä hyvin.
Vielä ehtii ottamaan rokotteen
Vänni kertoo, että tänä vuonna influenssakausi on ollut viime vuotta lievempi. Osittain se johtuu siitä, että influenssakausi alkoi myöhemmin – ja on vielä kesken.
Tähän mennessä suomalaisia on petiin kaatanut lähinnä A-tyypin influenssavirus. B-tyypin virus saapuu vasta myöhemmin. Influenssakausi voikin jatkua jopa huhtikuuhun asti.
– Vielä kerkeää ottamaan rokotteen. Se antaa suojaa suunnilleen kahden viikon kuluttua ottamisesta.
Lue myös: Voiko influenssarokotteesta saada influenssan? Tässä vastaus yleiseen uskomukseen
Katso koko haastattelu videolta!