Väkivallanteot poliisia kohtaan ovat lisääntyneet – "Tällainen auktoriteettien kunnioitus on vähentynyt"

Poliisiin kohdistuneet väkivallanteot ovat lisääntyneet. Viime viikolla saman päivän aikana poliiseihin kohdistui kolme murhan yritystä. Espoossa nuori mies ampui käsiaseella kahta poliisia kohti ja Helsingin Vesalassa mies ampui jalkajousella poliisia kohti.

MTV:n Rikospaikan Murharyhmä keskusteli poliisiin kohdistuvista väkivallanteoista.

– Ne ovat lisääntyneet ja yleensäkin sellainen haitanteko, poliisin iholle käyminen. Pitkällä aikavälillä se johtuu siitä, että tällainen auktoriteettien kunnioitus on vähentynyt. Tuntuu, että ihmisillä on enemmän oikeuksia eikä mitään velvollisuuksia, Helsingin poliisilaitoksen murharyhmän entinen päällikkö Kari Tolvanen sanoo.

– Poliisien arvostus on ollut Suomessa aina hyvin suuri ja konnienkin kunnioitus poliiseja kohtaan on ollut aika voimakas. Nyt on tullut uusi ryhmä, jolla ei ole sellaisia sääntöjä vaan on piittaamattomuutta ja tunteettomuutta, ja se johtaa sellaiseen tilanteeseen kuin tämä. Kertoo ehkä enemmän tämänhetkisestä tilanteesta, joka yhteiskunnassa vallitsee, kokenut asianajaja Kari Eriksson toteaa.

Murharyhmän jäsenten mielestä väkivallan taustalla ovat luvattomat ampuma-aseet, mielenterveysongelmat ja huumeet, joiden määrät ovat kasvaneet.

– Poliisi törmää viikoittain tilanteeseen, jossa aseita on tavalla tai toisella mukana. Poliisi itse joutuu käyttämään voimakeinoja varsin harvoin Suomessa ja erittäin harvoin asetta. Jos asetta joudutaan käyttämään, se tarkoittaa, että myös vastapuolella on ase, rikosylikomisario Jari Kinnunen kertoo.

Eriksson tähdentää, että Suomessa on joukko ihmisiä, jotka eivät välitä toisesta ihmisestä. Hyökkäys poliisia kohtaan on hänen mielestään hyökkäys koko yhteiskuntaa vastaan.

– Poliisi on sitä varten, että se turvaa laillista yhteiskuntarauhaa ja siinä mielessä poliisilla pitäisi olla erityisen suojelus. Yleensä tämä ymmärretäänkin, Eriksson sanoo.

Erikssonin mukaan hänelle tulee omissa jutuissaan harvoin tietoon tilannetta, että poliisi olisi toiminut väärin.

– Valtaosa ihmisistä uskoo vielä poliisin sanaan, mutta meillä on selkeästi rapautumassa nuorison keskuudesta tuo kunnioitus. Pakko on mainita myös henkilöt, jotka ovat tulleet maasta, jossa kunnioitusta ei ole lainkaan. Voidaan ajatella myös niin, että he kohdistavat tarkoituksella väkivaltaa poliisia kohtaan, Kinnunen lisää.

Katso Murharyhmän koko keskustelu Rikospaikassa.

Lue myös:

    Uusimmat