Konkaripoliisit huolestuivat uudesta aseilmiöstä: "Väkivalta on siirtynyt kodeista kaduille"

Julkisilla paikoilla tehdyt ampumiset ja väkivallanteot ovat lisääntyneet. Pelkästään Tampereella tapahtui kaksi ampumista julkisella paikalla viikon sisään. 

Rikospaikan Murharyhmässä keskusteltiin siitä, miksi väkivaltaiset teot ja erityisesti ampumiset ovat siirtyneet sisätiloista kaduille.

– Väkivalta on siirtynyt kodeista kaduille ja julkisille paikoille. Se on uudehko ilmiö. Aiemmin julkisilla paikoilla tapahtuneet ammuskelut ovat liittyneet rikollisjärjestöihin ja liivijengeihin. Nyt näyttää, että suhteellisen tavallisetkin ihmiset ovat siirtäneet tekoja kaduille. Ampuma-aseita on valitettavasti entistä enemmän, Helsingin poliisin murharyhmän entinen päällikkö Kari Tolvanen sanoo.

Puukko tai teräase on yleisin tekoväline henkirikoksissa Suomessa. Nyt ampumalla tehdyt henkirikokset ja niiden yritykset ovat kuitenkin lisääntyneet. Ampumisissa sivulliset ovat enemmän vaarassa kuin puukotuksissa.

– On hirveän vaikea sanoa, miksi juuri nyt ampumisia tapahtuu julkisilla paikoilla niin paljon, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala sanoo.

– Motiivit ovat kuitenkin ne perinteiset, mitkä ovat aina olleet henkirikoksissa ja niiden yrityksissä. Eli riitaa, velkaa mustasukkaisuutta, kostoa. Tässä ei voi tehdä mitään yleistystä Pirkanmaalle tai muuallekaan. Kaikki tapaukset viimeisen kuukauden sisältä eivät ole edes tulleet julkisuuteen, rikosylikomisario Jari Kinnunen Sisä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Umpimähkään ampumista nyt Suomessakin

Ampuma-aseita on ollut Suomessa aina paljon eikä niiden määrä ole todellakaan vähenemään päin.

– Nyt rikollisjärjestöt, etenkin katujengit, kuljettavat aseita mukanaan ja ampuvat umpimähkään. Tällainen drive by shooting - ilmiö, eli liikkuvasta autosta ammutaan umpimähkään, näkyy jo meilläkin. Maailmalla se on hyvin yleistä. Se on todella huolestuttavaa, Tolvanen sanoo. 

Joihinkin kulttuureihin kuuluu se, että asetta kannetaan mukana oma turvallisuuden takia.

– Joillekin romanimiehille on kunniakysymys, että heillä on ase, Kinnunen kertoo.

Kokeneiden poliisien mukaan Suomen aselakeja olisi syytä tarkastella ja tiukentaa.

– Meillä on aivan liian lepsu ampuma-aselaki. Siitä käydään nyt eduskunnassa keskustelua, Tolvanen sanoo.

– Samalla poliisille pitäisi antaa mahdollisuus henkilötarkastuksiin, jotta ase voidaan löytää, Rainiala lisää.

Tampereella romanimies ampui romaninaisen. Helsingin Pitäjänmäellä romanimies puukotti romaninaisen. Onko romaniyhteisössä meneillään nyt jotain erityistä, kun henkirikoksia ja niiden yrityksiä tapahtuu julkisilla paikoilla? Katso videolta, mitä mieltä Murharyhmän asiantuntijat ovat asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat