Väkivaltarikollisuus lisääntyy Saksassa – syynä nuoret turvapaikanhakijamiehet

Turvapaikanhakija miehiä
Saksaan on saapunut vuoden 2015 puolivälin jälkeen yli miljoona siirtolaista tai turvapaikanhakijaa.
Julkaistu 03.01.2018 16:40

MTV UUTISET–REUTERS

Saksassa väkivaltarikokset ovat olleet tilastojen mukaan kasvussa jo tovin. Tilastojen mukaan väkivaltarikokset lisääntyivät maassa noin 10 prosenttia vuosina 2015 ja 2016.

Hallituksen rahoittaman tuoreen tutkimuksen mukaan suurin syy väkivaltaisten rikosten lisääntymiseen ovat maahan saapuneet nuoret miespuoliset turvapaikanhakijat. Tutkimuksen mukaan valtaosaan lisääntyneistä väkivaltarikostapauksista liittyy nuori, 14-30 -vuotias, turvapaikanhakijamies.

Toisaalta tutkimuksessa huomautetaan, että merkittävässä osassa tapauksista tekijä on saapunut jostain muusta maasta kuin esimerkiksi sisällissodan runtelemasta Syyriasta.

Tutkijoiden mukaan eri maista ja tilanteista saapuneiden ihmisten välisiä eroja rikostilaistoissa selittävät muun muassa sosiaaliset tekijät. Turvallisemmaksi katsotuista maista saapuvilla ihmisillä on heikommat mahdollisuudet saada turvapaikka kuin esimerkiksi sotaa pakenevilla ihmisillä.

Jos tulijalle ei myönnetä lupaa jäädä maahan tai tehdä työtä, se voi johtaa sosiaalisiin ongelmiin ja heijastua samalla rikostilastoihin. Saksaan on saapunut vuoden 2015 puolivälin jälkeen yli miljoona siirtolaista tai turvapaikanhakijaa.

Poliittinen soppa kiehuu

Rikosuutiset lisäävät ennestään turvapaikanhakijoita koskevan väittelyn kiihkeyttä maassa, joka yrittää parhaillaan kasata uutta hallitusta syyskuun liittopäivävaalien jäljiltä.

Vaaleissa sekä liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattinen puolue että sen hallituskumppani sosialidemokraatit menettivät paikkoja. Oikeistopopulistinen ja maahanmuuttokriittinen AfD-puolue nousi samalla parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Parhaillaan Merkel ja sosialidemokraatit yrittävät löytää yhteisen sävelen hallitusyhteistyön jatkamiselle. Sosialidemokraatit kieltäytyivät vaalien jälkeen hallituspaikasta, mutta muuttivat myöhemmin mieltään, koska vaarana olivat uudet vaalit tai vähemmistöhallitus. 

Juttuun päivitetty lisää tietoja klo 18:55.

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset