Yhdysvallat: Toimittajien puhelutietoja ei hankita enää salaa vuototutkinnoissa

hakkeri
Shutterstock / welcomia
Julkaistu 06.06.2021 10:03

MTV UUTISET – STT – AFP

Yhdysvaltain hallinto sanoo, ettei jatkossa enää hanki salaa toimittajien puhelu- ja sähköpostitietoja osana vuototutkintoja. Asiasta kertoneen oikeusministeriön mukaan se muuttaa pitkäaikaista käytäntöään eikä enää hae oikeudelta lupaa hankkia toimittajien tietoja.

Esimerkiksi New York Times kertoi aiemmin tällä viikolla, että oikeusministeriö on oikeusteitse pyrkinyt hankkimaan lehden neljän toimittajan sähköpostitietoja. Asian käsittely oikeudessa alkoi jo entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon aikana ja on jatkunut Joe Bidenin noustua presidentiksi.

Oikeusministeriön mukaan kaikki oikeusjutut toimittajien tietojen hankkimiseksi on nyt keskeytetty ja kyseessä olleille toimittajille ilmoitettu asiasta. Valkoisen talon tiedottajan Jen Psakin mukaan toimittajien tietojen hankkiminen oikeuden päätösten avulla ei ole linjassa presidentti Bidenin politiikan kanssa.

Oikeusministeriö kertoi tietojen hankkimisesta toimittajille kirjeitse

New York Timesin lisäksi myös ainakin uutiskanava CNN sekä Washington Post ovat aiemmin raportoineet, että Trumpin hallinto hankki medioiden toimittajien tietoja.

Washington Postin kohdalla kyse oli kolmesta toimittajasta, jotka olivat kirjoittaneet syytöksistä, joiden mukaan Venäjä oli sekaantunut Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Trump valittiin tuolloin Yhdysvaltain presidentiksi.

Oikeusministeriö oli lähettänyt kolmelle toimittajalle kirjeen ja kertonut saaneensa haltuunsa työ-, matkapuhelin- ja lankapuhelintiedot vuoden 2017 huhtikuun puolivälin ja heinäkuun lopun väliseltä ajalta. Kirjeissä ei avattu syytä puhelutietojen hankkimiselle. Washington Postin mukaan ministeriö oli yrittänyt saada haltuunsa myös toimittajien sähköpostitietoja, joista olisi selvinnyt, kenen kanssa ja milloin viestejä on vaihdettu.

Lehden mukaan oikeusministeriö perusteli toimineensa vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti. Lisäksi ministeriö sanoi tietojen pyytämisen olevan viimesijainen keino, jota ei käytetä kevyin perustein.

Ministeriön edustaja myös sanoi Washington Postille, ettei tutkinnan kohde ollut kukaan toimittajista vaan ne, jotka ovat vuotaneet medialle kansalliseen turvallisuuteen liittyvää tietoa.

CNN:n tapauksessa kyse oli uutiskanavan kirjeenvaihtajan puhelu- ja sähköpostitiedoista, jotka ministeriö myös oli saanut haltuunsa.

Tuoreimmat aiheesta

Tietovuodot