Valheelliset poliittiset kampanjat ovat jopa kaksinkertaistuneet kahden vuoden aikana – myös valtapuolueet palkkaavat ihmisiä ja botteja kehumaan itseään

2:15img
Video: Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vuonna 2020 vaalijärjestelmään voidaan hyökätä usealta eri suunnalta.
Julkaistu 28.09.2019 18:25

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Verkossa käytävät vaikuttamiskampanjat nousivat suurempiin otsikoihin Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä. Mielipiteisiin on yritetty vaikuttaa some-palvelujen kautta ahkerasti muuallakin, eivätkä asialla suinkaan aina ole pahantahtoiset ulkomaalaiset.

Myös omat koirat voivat purra samoilla kyseenalaisilla keinoilla, New York Times kirjoittaa. Aiheesta on juuri julkaistu Oxfordin yliopiston tutkijoiden raportti.

Sen mukaan vilpilliset poliittiset kampanjat ovat yli kaksinkertaistuneet kahden viime vuoden aikana. Tutkijat ovat löytäneet 70 maasta todisteita siitä, että joku poliittinen ryhmä tai jopa maan oma hallitus olisi masinoinut some-kampanjoita.

Suomi ei ole listalle päätynyt, vaikka täälläkin on usein levitetty perättömiä tietoja poliittisin tarkoitusperin. Ruotsi sen sijaan on mukana joukossa, samoin moni muu Euroopan maa.

Ihmisiä palkataan kirjoittamaan positiivisia asioita puolueista

NYT:n poimimat esimerkit ovat kauempaa. Vietnamissa kansalaisia värvättiin julkaisemaan hallitusta ylistäviä viestejä omilla. Guatemalan hallitus on hakkeroinut vastustajiensa some-tilejä vaientaakseen nämä.

Etiopian valtapuolue on palkannut ihmisiä osallistumaan some-keskusteluihin ja kehumaan puoluetta niissä. Ihmisten lisäksi kampanjoissa ahkeroivat usein botit.

Tutkijat ovat pessimistisiä tilanteen suhteen ja pelkäävät somen propagandakäytön vain yltyvän. Venäjä näytti Yhdysvaltain presidentinvaalien alla, minkälaisilla työkaluilla työhön kannattaa tarttua, joten oppien omaksuminen houkuttaa varmasti monia.

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media