Valioliigassa yksi selvä mestarisuosikki – miten käy Arsenalin ja Liverpoolin?

Jalkapalloihmisten suuri odotus on vihdoin ohi, kun jalkapallon Englannin Valioliiga käynnistyy perjantaina. Viime vuodet ovat olleet suurseura Manchester Cityn juhlaa, kun taivaansiniset ovat juhlineet käsittämättömästi neljä kertaa putkeen sarjan mestaruutta.

Viime kauden päätteeksi Valioliigaan nousivat Southampton, Leicester sekä Ipswich. Englannin mestaruussarjaan putosivat viime kauden päätteeksi Luton, Burnley ja Sheffield United.

Savinho vahvistaa Cityn mestaripumppua

Manchester Cityn ylivoima on ollut viime vuosina mykistävää. Päävalmentaja Pep Guardiola on luonut vahvan voittamisen kulttuurin Manchesteriin, missä joukkuehenki on kunnossa ja tähtipelaajat saavat tasaisesti onnistumisia. Suurin tähti on tietysti norjalaistaikuri Erling Haaland, joka on iskenyt kahden kauden aikana City-paidassa hurjat 63 maalia.

City ei tyypilliseen tapaansa hurjastellut kesän aikana siirtomarkkinoilla. Mestarien kovin hankinta on brasilialaislaituri Savinho, joka siirtyi ranskalaisseura Troyesista Taivaansinisiin viisivuotisella sopimuksella. Hän on tullut uuteen seuraan menestys mielessään.

– Olen innoissani mahdollisuudesta työskennellä Guardiolan alaisuudessa. Hän on yksi kaikkien aikojen parhaista valmentajista ja sellainen, jonka tiedän auttavan minua kehittymään entistä enemmän, Savinho kertoi Cityn tiedotteessa.

Harjoituskaudella City ei ole varsinaisesti vakuuttanut, sillä neljästä ottelusta City voitti ainoastaan yhden. Community Shield -finaalissa City kukisti Manchester Unitedin rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Arsenal tarvitsee tasaisuutta ja Liverpool ihmettä

Ennakkokaavailuissa Cityn kovimpia mahdollisia haastajia ovat Arsenal ja Liverpool. Viime kaudella Arsenal jäi ainoastaan kahden pisteen päähän Citystä, joten mestaruus oli oikeasti varsin lähellä.

Kesän suurhankinta on italialaisseura Bolognasta sainattu keskuspuolustaja Riccardo Calafiori. Muuten kokoonpano on pysynyt lähes samana, ja se on ehdottomasti Tykkimiesten suurin vahvuus.

Kesän merkittävimpiä pelaajasiirtoja jalkapallon Englannin Valioliigassa:

Dominic Solanke, hyökkääjä, Bournemouth –> Tottenham, 76 miljoonaa euroa

Pedro Neto, hyökkääjä, Wolves –> Chelsea, 63,1 miljoonaa euroa

Leny Yoro, puolustaja, Lille –> Man United, 60,8 miljoonaa euroa

Amadou Onana, keskikenttäpelaaja, Everton –> Aston Villa, 58,5 miljoonaa euroa

Riccardo Calafiori, puolustaja, Bologna –> Arsenal, 49,1 miljoonaa euroa

Max Kilman, puolustaja, Wolverhampton –> West Ham, 46,8 miljoonaa euroa

Joshua Zirkzee, hyökkääjä, Bologna –> Man United, 42,7 miljoonaa euroa

Ian Maatsen, puolustaja, Chelsea –> Aston Villa, 40,1 miljoonaa euroa

Savinho, laitahyökkääjä, Troyes –> Man City, 36 miljoonaa euroa

Archie Gray, keskikenttäpelaaja, Leeds –> Tottenham, 35 miljoonaa euroa

Ryan Sessegnon, puolustaja, Tottenham –> Fulham, ilmaissiirto

Pääkäskijä Mikel Arteta peluuttaa yleisöystävällistä jalkapalloa, jossa taito ja luovuus ovat avainasemassa. Hyökkäyspäässä tulosta tehnevät Gabriel Jesus, Gabriel Martinelli, Kai Havertz sekä viime kaudella 16 osumaa Valioliigassa iskenyt Bukayo Saka.

Arsenalin peruspelaamisessa ei ole hirveästi petrattavaa, mutta jos Tykkimiehet haluavat voittaa Valioliigan mestaruuden yli 20 vuoden tauon jälkeen, joukkue tarvitsee pienen annoksen tasaisuutta otteisiinsa.

Viime kaudella Arsenalin "musta hetki" sattui joulukuun loppupuolelle, kun seura koki sokkitappiot paikallisvastustajilleen Fulhamille ja West Hamille. Samanlaisiin tappioihin ei ole yksinkertaisesti varaa, sillä City ei lahjoita ilmaisia pisteitä.

Liverpoolissa alkaa uusi aika, kun yhdeksän vuotta seuraa luotsannut Jürgen Klopp poistui Anfieldiltä. Hollantilaisvalmentaja Arne Slot on kovassa painekattilassa, sillä Liverpool-kannattajat janoavat mestaruutta. Joukkueessa ei ole tapahtunut isoja muutoksia, ja pelaajamateriaalin puolesta Liverpool jää melko selkeästi Arsenalin ja Cityn taakse.

Harjoituskaudella Liverpoolin peli on ollut hyvällä tasolla, ja erityisesti viime kaudella epätasaisesti toiminut puolustus on näyttänyt paremmalta. Jos Liverpool haluaa haastaa jättiläiset mestaruustaistossa, se tarvitsee onnistumisia alusta asti Mohamed Salahilta, Diogo Jotalta ja Darwin Nunezilta.

Aston Villa tehnyt hyvää työtä

Viime kauden ehdoton valopilkku oli neljänneksi sijoittunut Aston Villa. Upean kauden päätteeksi Unai Emeryn luotsaama Villa sai paikan Mestarien liigaan. Joukkueesta löytyy huima määrä potentiaalia. Hyökkäystä tähdittävät viime kaudella 19 kertaa osunut Ollie Watkins ja jamaikalaishyökkääjä Leon Bailey.

Villa teki kesän aikana erinomaisia hankintoja kokoonpanoonsa. Keskikenttää vahvistaa Evertonista saapuva Amadou Onana, ja puolustuspäähän hankittiin kilpailija Chelseasta, Ian Maatsen.

Valioliigan seuraajat ovat odottaneet vuosikausia 2000-luvun kestomenestyjä Manchester Unitedin nousua takaisin parrasvaloihin. Viime kauden loppu toi pitkästä aikaa iloa United-kannattajille, kun seura nappasi himoitun FA cupin.

Viime kaudella United oli Valioliigan kahdeksas. Sen 38 ottelussa maaliero oli 57–58, mikä kertoo karusti siitä, että joukkueen puolustus- sekä hyökkäyspeli eivät olleet edes hyvällä tasolla. Kritisoitu päävalmentaja Erik ten Hag saa jatkaa Unitedin pääkäskijänä, joten se tuo tiettyä vakautta seuran arkeen.

Kesän aikana punapaidat ovat vahvistaneet puolustustaan Lillestä hankitulla Leny Yorolla. Yli 60 miljoonan euron hankinnalta odotetaan sitä, että Unitedin yskinyt puolustuspeli ottaa isoja kehitysaskelia. Hyökkäyspään kovin hankinta on italialaisseura Bolognasta kaapattu Joshua Zirkzee. Hän iski viime kaudella Italian pääsarjassa 11 osumaa.

Lue myös:

    Uusimmat