Valmistujaisiin voi upota tuhansia euroja – Oliver, Juho ja Sulo paljastavat omat juhlabudjettinsa

Valmistujaisjuhlat ovat tärkeä tapahtuma nuorten elämässä ja niiden järjestämiseen panostetaan paljon. Juhlien järjestäminen voi kuitenkin aiheuttaa merkittäviä kustannuksia perheelle. 

MTV Uutisten haastattelemien perheiden mukaan tänä viikonloppuna juhlittaviin valmistujaisiin voi upota jopa muutama tuhat euroa. Eniten kuluja tulee tarjoiluista ja juomista, etenkin vieraiden määrän ollessa suuri.

Kuohuvat haettu Virosta

Oliver Priimägi valmistuu Tampereen ilmaisutaitoon painottuneesta yhteiskoulun lukiosta. 

Valmistujaisjuhlia Oliverin perheessä vietetään kahdessa osassa. Tampereella järjestetään pienimuotoinen cocktail-tilaisuus ystäville ja opettajille, ja suurempi juhla pidetään kotikaupungissa Somerolla sukulaisten ja ystävien kesken. Juhlien kokonaisbudjetti on noin 2000 euroa, ja juhlat on suunniteltu Oliverin toiveiden mukaisesti. Esimerkiksi punaista lihaa ei ole tarjolla, ja vieraat saavat koota omat poke bowl -annoksensa. 

– Sukujuureni velvoittavat tukemaan myös Viron taloutta, joten skumpat on haettu Virosta, vitsailee Priimägi.

Oliver on hakenut Tampereen yliopistoon opiskelemaan politiikan tutkimusta ja kauppatieteitä, mutta ei panisi myöskään välivuotta pahakseen.

– Välivuosi on tilaisuus tehdä asioita, joita ei kenties pääse koskaan tulevaisuudessa tekemään ja kokemaan. Voisin vaikka mennä kansanopistoon tai au pairiksi Japaniin. Maailma on auki ja täynnä huikeita mahdollisuuksia!

Oliverin perheen valmistujaisjuhlien kulut:

Valmistuvan vaatetus370€, sisältää ylioppilaslakin (noin 120€)
Ruoka (sis. tarjoilu ja astiat)1250
Juomat250€
Muut järjestelyt
Kulut yhteensäNoin 2000

Juhlat sisätiloissa ja itsetehdyin tarjoiluin

Kuortanelainen Juho Pihlajaniemi valmistuu Seinäjoen ammattikoulusta ja suhtautuu valmistumiseen hyvillä mielin, vaikkakin hieman haikeasti. 

– Koulu ei ollut vaikea, ja kaiken kaikkiaan koulua oli kiva käydä. Vähän olo on kuitenkin haikea, kun kolmen vuoden jälkeen koulussa muodostunut kaveriporukka erkanee, Juho kertoo.

Juho on jo aloittanut taksinkuljettajaksi valmistavat kurssit ja suunnittelee menevänsä tammikuussa armeijaan. Valmistujaisjuhlat pidetään perheen ja lähisukulaisten kesken, ja budjetti on noin 900 euroa. Tarjolla on itse tehtyjä herkkuja, kuten täytekakkuja, juustokakkuja ja voileipäkakkuja. Juhlat pidetään pääasiassa sisätiloissa, joten sääolosuhteet eivät vaikuta merkittävästi juhlan kulkuun.

Juhon perheen valmistujaisjuhlien kulut:

Valmistuvan vaatetus150
Ruoka (sis. tarjoilu ja astiat)300€, tarjottavat (kakkubuffet, jossa erilaisia kakkuja) tehdään itse
Juomat120€, kuohuviini ja illaksi laimeita alkoholijuomia
Muut järjestelyt300€, sisältää pientä sisustuksen uusimista ja pihan kalusteita
Kulut yhteensäNoin 900

Riittävästi kylmiä juomia kuumana kesäpäivänä

Sulo Kaarre valmistuu Porkkalan lukiosta Kirkkonummelta ja valmistuminen on hänelle suuri helpotus.

– Vaikka se meinasi viivästyä opojen sähläyksen takia, kertoo Kaarre.

Kaarre lähtee heinäkuussa Puolustusvoimiin, mutta ennen sitä hän juhlistaa valmistumistaan kotona sukulaisten kanssa. Juhlien budjetti on noin 1200 euroa, ja tarjolla on muun muassa tilattua kakkua ja itse tehtyjä leivonnaisia. Juhliin on kutsuttu noin 35 vierasta, ja juhlien järjestelyissä on otettu huomioon muun muassa kylmien juomien riittävyys kuumana kesäpäivänä.

– Juhliin on valmistauduttu pikkuhiljaa kotia sekä piha järjestellen ja siivoillen. On tilattua kakkua ja leivottu leivonnaisia pakastimeen, kertoo Kaarre.

Sulon perheen valmistujaisjuhlien kulut:

Valmistuvan vaatetus550€ (sisältää ylioppilaslakin)
Ruoka (sis. tarjoilu ja astiat)500–600€
Juomat100€, alkumaljat ja ruokajuomia 
Muut järjestelyt
Kulut yhteensäNoin 1500

Lue myös:

    Uusimmat