Valot pimenivät jälleen tunniksi, mutta Earth Hour -tapahtumaa voi viettää muillakin tavoilla – Uskaltaisitko sinä antaa näitä lupauksia?

7:46img
Millaisia tekoja Elisa Niemi toivoisi päättäjiltä?
Julkaistu 25.03.2023 22:28

Jenny Mäkinen

jenny.makinen@mtv.fi

Tänään vietettiin jälleen Earth Houria, mikä tarkoittaa sitä, että moni suomalainen koti antaa valomerkin kotoaan ympäristön puolesta. Vaikka valojen sammuttaminen on Earth Hourissa monelle se muistettavin asia, tapahtumaan voi osallistua monella muullakin tapaa.

Joka vuosi noin 1,5 miljoonaa suomalaista osallistuu Earth Hour -tapahtumaan. Heistä valtaosa osallistuu tapahtumaan sammuttamalla turhat valot yhden tunnin ajaksi.

Earth Hourin aikana yksityisten ihmisten lisäksi myös monet yritykset painavat valokatkaisijaa. Tänäkin vuonna muun muassa Ylen torni, Helsingin päärautatieasema ja Turun tuomiokirkko pimensivät valonsa tunniksi.

Earth Hour tuo useimmille mieleen videot tunnetuista maamerkeistä ja rakennuksista, jotka mustuvat pimeiksi osana tapahtumaa. Vaikka kyseessä onkin ympäristötietoisuutta ja ekologisia elämäntapoja peräänkuuluttava tapahtuma, turhien valojen sammuttamisessa ei ole tapahtumassa kyse energian säästämisestä. Earth Hour on valomerkki ympäristön puolesta.

Earth Houria voi viettää myös monin muin tavoin, vaikka valojen sammuttaminen onkin suosituin. Earth Hourissa voi tehdä lupauksia.

Mitä hyötyä on sammuttaa tunniksi valot?

Valojen sammuttamisen lisäksi voi lupautua esimerkiksi suosimaan julkisia kulkuvälineitä, äänestämään ympäristötietoisesti, miettimään kulutusvalintojaan kuukauden verran tarkemmin ja vaihtamaan viikoksi kasvispainotteisempaan ruokavalioon.

Mutta miten tehokas ekoteko on sammuttaa turhat valot vain yhdeksi tunniksi vuodessa tai syödä kasvispohjaista ruokaa yksi viikko, jos lopun vuotta mutustelee pihvejä ja jättää valot palamaan keskellä kirkastakin päivää?

– Valojen sammuttaminen tunniksi on symbolinen ele ilmaston ja luonnon puolesta, valomerkki, sanoo  WWF:n ruokaohjelman asiantuntija Elisa Niemi.

Tapahtuman ideana on nimenomaan kannustaa kokeilemaan vihreämpiä vaihtoehtoja edes hetkellisesti. Esimerkiksi kasvipainotteinen syöminen saattaa tuntua lähestyttävämmältä kokeilulta, jos aika on rajattu viikkoon.

– Me ajattelimme, että se on sopiva aika löytää vaikka muutama uusi kasvisruokasuosikki, löytää pari uutta reseptiä ja sitä kautta se voisi tulla tavaksi. Kasvipohjaiset tuotteet ovat eläinperäiseen verrattuna lähes poikkeuksetta parempi vaihtoehto ympäristölle.

Kasvispainotteinen ruokavalio voi tuntua haasteelta, etenkin jos on runsaasti allergioita.

– Kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mitä pystyy syömään. Olisiko joitakin uusiakin kasviksia, mitä voisi ottaa? On kuitenkin terveellistä syödä monipuolisesti ja monipuolinen ruoantuotanto on luonnollekin hyväksi.

Toisia kasvispainotteisessa ruokavaliossa saattaa mietityttä puolestaan proteiinin saanti. Niemi sanoo, ettei tämä ole erityisen hankala haaste.

– Itseasiassa monissa kasvisproteiinituotteissa on enemmän proteiinia kuin lihassa. Ihan vaikka suomalainen härkäpapu, siinä on todella korkea proteiinipitoisuus.  

Earth Hourin tämän vuoden lupauksia olivat:

  • Äänestän eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka on valmis toimimaan ilmaston ja luonnon puolesta.
  • Syön vähintään viikon ajan kasvipainotteisesti.
  • Liikun viikon ajan ympäristöystävällisillä kulkuvälineillä, kuten joukkoliikenteellä, pyörällä tai kävellen.
  • Vähennän kulutustani ja ostan vähintään kuukauden ajan vain todelliseen tarpeeseen.
  • Sijoitan ilmastovastuullisesti, enkä tue fossiilitaloutta.
  • Säästän sähköä ja polttoaineita sekä suosin kestävää uusiutuvaa energiaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ympäristö