Valot sammuvat jälleen tänään ilmaston ja luonnon puolesta. Kello 20.30 lukuisat julkiset rakennukset ja yksityiskodit pimentyvät tunnin ajaksi.
Earth Hour -tapahtumaa on vietetty maailmanlaajuisesti vuodesta 2008 alkaen ja Suomessa vuodesta 2009 alkaen. Viime vuonna tapahtumaan osallistui yhteensä 190 maata ja miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Suomessa osallistujia oli viime vuonna kyselytutkimuksen mukaan 1,4 miljoonaa.
– Valot kannattaa sammuttaa valomerkiksi luonnon ja ympäristön puolesta. Nyt meidän kaikkien on syytä antaa tosi vahva signaali, koska tänä vuonna tehdään merkittäviä päätöksiä ilmaston ja luonnon kannalta, huomauttaa WWF Suomen ilmastovastaava Bernt Nordman.
"Tarkoitus on herättää ihmisten ajatuksia"
Tänä vuonna järjestetään kaksi tärkeää kansainvälistä kokousta.
– Maailman johtajat tapaavat Kiinassa ja päättävät luonnon monimuotoisuuden uudesta sopimuksesta. Vähän myöhemmin Glasgowssa on ilmastohuippukokous, jossa tehdään tosi tärkeitä päätöksiä ilmastokriisin ratkaisemiseksi, perustelee Nordman.
Tunnin mittainen valojen sammutus on lähinnä symbolinen teko ilmaston ja luonnon puolesta.
– Earth Hour ei ole varsinainen energiansäästötempaus. Tarkoitus on herättää ihmisten ajatuksia ja antaa vahva signaali sekä poliittisille että organisaatioiden päättäjille siitä, että nyt on oikeasti aika tehdä jotain, jotta saadaan ilmastonmuutos ja luontokato pysäytettyä, perustelee Nordman.
Äänestäminenkin voi olla ilmastoteko
Tänä vuonna WWF Suomi on kerännyt ihmisiltä lupauksia yhteiselle planeetalle.
– Niitä on tullut tosi hienosti, tähän mennessä jo yli 2000. On luvattu esimerkiksi kävellä ja pyöräillä autoilun sijaan, syödä enemmän kasvisruokaa, tehdä vihreä sähkösopimus, pyytää kauppiailta enemmän luomutuotteita tai energiapihejä tuotteita. WWF toimittaa lupaukset ympäristöministerille, jotta hän saisi lisäpontta omille toimilleen sekä Suomessa että kansanvälisissä kokouksissa, sanoo Nordman.
Tulevat kuntavaalitkin ovat tärkeät luonnon ja ympäristön kannalta.
– Nyt valittavat valtuustot tekevät todella ratkaisevia päätöksiä sen suhteen, onko ilmastokriisi ratkaistavissa. Valtuustot päättävät maankäytöstä, lämmitysmuodoista, monista ruokaan liittyvistä asioista. Ne päätökset tekevät ilmastomyönteisen elämäntavan mahdolliseksi meille tavallisille kansalaisille, muistuttaa Nordman.
Isompia Earth Hour -tapahtumia järjestetään Suomessa lähes 200. Sen lisäksi tuhansissa yksityiskodeissa ja muissa paikoissa sammutetaan valot tunniksi.