Poliittisten nuorisojärjestöjen johtohenkilöt arvioivat ilmastokokouksen antia Uutisaamun haastattelussa maanantaina.
Glasgow'n ilmastokokous saatiin päätökseen viikonloppuna. Odotettu loppulauselman luonnos julkistettiin vasta lauantaina, vaikka kokouksen oli tarkoitus päättyä jo perjantaina. Päätöslauselmasta ei kuitenkaan päästy aikataulussa sopuun, ja kokous venyi.
Kotimaan poliittiset nuorisojärjestöt löytävät ilmastokokouksen lopputuloksesta hyvää, mutta myös parannettavaa.
Perussuomalaisen nuorison pääsihteeri Laura Jokela nostaa esiin sen, että nyt kaikki maat ovat sitoutuneet siihen, että ilmastokriisiin on reagoitava. Kokouksessa päätettiin myös siitä, että nyt ilmastotavoitteita seurataan lyhyemmällä aikavälillä.
– Todella positiivista on se, että nyt tavoitteita seurataan vuosittain.
Vihreiden nuorten puheenjohtaja Peppi Seppälän mukaan tärkeää on myös se, että kokouksessa tunnustettiin, etteivät tähän astiset teot ole olleet riittäviä ilmastokriisin pysäyttämiseksi. Samoilla linjoilla on myös kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula.
– Keskustelu on ollut sellaista, että ratkaisuja haetaan vuosikymmenien päähän, koska kriisi tulee sitten. Keskustelunmuutos ja se, että ratkaisuja tarvitaan nyt, oli ehkä se kokouksen paras anti, Pajula summaa.
Lue myös: Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja: Glasgow'n kokous ei turvannut 1,5 asteen tavoitetta, piti vain sen hengissä
Viime hetken muutoksia
Glasgow'n kokouksen yleispäätökseen kirjattiin historiallinen maininta fossiilisten polttoaineiden tukien ja kivihiilen häivyttämisestä, vaikka Intian ja Kiinan vaatimukset lievensivätkin muotoiluja viikon aikana. Kirjaus fossiilisista polttoaineista ei siis ole niin vahva kuin alun perin ehdotettiin.
Seppälän mukaan päätös oli Kiinalle ja Intialle vaikeampi, kuin Euroopalle.
– Kiina ja Intia ovat maailman suurimpia kivihiilen tuottajia, joten onhan se toki ymmärrettävää, kun mietitään mihin maihin nämä teot kohdistuvat. Eurooppa taas selviää suhteessa paljon helpommalla.
Pajulan mukaan lopullisen muotoilun viesti markkinoille on kuitenkin selkeä.
– Vaikka toimet eivät välttämättä riitä, niin se viesti oli ihan selkeä: Tulevaisuus on vihreässä teknologiassa ja siinä, että kehitetään ympäristöystävällistä teknologiaa. Mielestäni tässä Suomella on mahdollisuus.
Jokelan mukaan lopputuloksesta uupuu kuitenkin konkreettiset toimet Kiinan ja Intian kaltaisia, isoja saastuttajia kohtaan.
– Kirjaus häivyttämisestä on ensimmäinen askel. Toki suurten saastuttajamaiden pitäisi tehdä enemmän. Itse olen henkilökohtaisesti pettynyt siihen, että ei saatu konkreettisia toimia isoja saastuttajamaita kohtaan.
Jokela peräänkuuluttaa ilmastotoimissa kuitenkin oikeanlaisia mittasuhteita.
– Delhissä suljettiin tänään koulut viikoksi, koska siellä on niin paljon ilmansaasteita. Samaan aikaan Suomessa vingutaan siitä, että ihmiset menevät autolla töihin. Mittasuhteita tarvitaan.
Onnistuiko Suomi ilmastokokouksessa? Katso videolta, kuinka nuoret poliitikot arvioivat lopputulosta